Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
LEIVONMÄEN KANSALLISPUISTON YSTÄVÄT
2020
 
Vuosikokous 3.3.2020 klo 16 Leivon Pubissa.
 
 
Metsähallituksen Maija Mikkola kertoi historiallisen suurista panotuksista kansallispuiston kunnostukseen ja lisärakentamiseen. 145 000€ on käytettävissä niin Rutalahden uusien siltojen rakentamiseen, esteettömän Luupään lenkin kunnostukseen kuin Selänpohjan parkkipaikan palveluvarustuksen parantamiseen. Kahdella kansallispuistoon rajautuvalla suoalueella käynnistyy enallistamistoimet.
********************
Hiihtoladun teko ei onnistu talvella 2019-2020 lumen puutteen vuoksi.
 
2019 
*********************
Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset palkitsi 26.10. kokouksessaan yhdistyksemme Vuoden maisemateko -palkinnolla.  
************************
Perinteiset niittotalkoot huomenna tiistaina 6.8. alkaen kello 9 Syysniemen kedolla. Selänpohjasta n. kuusi kilometriä Syysniementietä ja sitten vasemmalle Syysmäentielle n. 400 metriä. Pohjoisesta tullessa 4-tieltä Rutalahden suuntaan Korkeakankaantielle ja siitä vasemmalle Syysniementielle, jota n. 4,5 kilometriä Syysmäentien risteykseen. Oma työkalu mukaan, jos löytyy. Niitetty heinä annetaan viereisellä niityllä laiduntavalle karjalle. Metsähallitus tarjoaa talkoolounaan. Tervetuloa!
 
Kiitos ahkerille talkoolaisille! Kansallispuiston lupiinit alkavat olla aika vähissä.
 
TORNIEN TAISTO 2019: Joukkue Ilkka Arkiomaa, Eero Väisänen, Terho Jalonen ja kuvan ottanut Pauli Backman.
ja tulos...
 

 
******************
22.3. / Tapahtumakalenteri 2019
 
 

*******************

22.3. / Leivomäen kansallispuiston historiikki ladattavissa

Lea-Elina Nikkilä

LEIVONMÄEN KANSALLISPUISTO

– KESKISUOMALAISEN LUONNON PIKKUJÄTTILÄINEN –

Tutustu Leivonmäen kansallispuiston suojelun eri vaiheisiin.

LATAA KIRJA TÄSTÄ


*******************

HUOM! Keskiviikkona 17.4.2019 erittäin kiinnostava retki Äänekosken Pro Nemus -keskukseen (biotuotetehdas). Bussi lähtee Leivonmäen Teboililta klo 7:15. Ajamme Rutalahden ja Jyväskylän kautta Äänekoskelle. Pro Nemus -keskukseen tutustumme klo 9-12. Tämän jälkeen nautitaan lounas ja lähdetään paluumatkalle. Takaisin Leivonmäellä olemme n. klo 14:30.

Bussimatkan hinta per henkilö on 9 euroa ja lisäksi lounas tulee maksamaan n. 10 euroa (lounaspaikka päätetään hieman myöhemmin). Maksut kerätään bussissa käteisellä.

Huomioitavaa: Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus. Pro Nemuksessa valokuvaaminen on sallittu. Tehdasalueella kuvaaminen taas edellyttää aina luvan.

Ilmoittautumiset Maarit Kinnuselle (e-mail maarkinn@ulapland.fi tai puh. 050 577 9153). Ilmoita samalla, mistä tulet kyytiin sekä onko erikoisruokavaliota tai ruoka-aineallergioita.

*******************

LEKYN YOUTUBEKANAVA ON AVATTU !
Laita youtubesovellukseen hakusanaksi LEKY RY ja pääset käsiksi koko
kanavan tarjontaan. Alla olevista pikalinkeistä löytyy suorin tie kanavallemme.
Jaa linkkiä myös ystävillesi.
*******************
RETKILADUN KUNNOSTUS ON KEVÄÄLTÄ 2019 PÄÄTTYNYT
 
 
TAPAHTUMAT 2018
 
Päiväperhosia ja sudenkorentoja Ahvenanmaalta Utsjoelle
Matti Rannan valokuvailta 20.11. klo 18 Joutsan kirjastolla.
*****************
2.10. vieraili kansallispuistossa NordMAB -ryhmä eli Unescon pohjoisten biosfäärialueiden koordinaattorit, joita kiinnosti kovasti ystävien vapaaehtoistyö.
**************
 15.9. pyöräreitin avajaisissa ja polkujuoksutapahtumassa Leky mukana menossa! Sieninäyttelyä emännöivät Siru Kuusela, Janika Tanni, Maija Mikkola (MH) ja Ritva Laitinen.
 
28.8. Olimme opastamassa Keski-Suomen syöpäyhdistyksen Joutsan seudun paikallisosastoa puistossa. Yksinlaulua esitti osaston puheenjohtaja Seppo Pänkäläinen.
 
Hyvät talkoot 7.7. Syysniemen kedolla!
***********
Mielentaide ry järjestää Joutsassa leirin 4.-5.8.
Sunnuntain leiri viettää kansallispuistossa ja toivottaa kaikki lekyläiset mukaan!
Tervetuloa!
 

Sunnuntain 5.8. ohjelma

- klo 12 - 17 vietämme retkitapahtumaa yhdessä Leivonmäen kansallispuiston ystävät ry:n kanssa.

Tapahtumassa yhteistyössä myös Maahisen Muki ja Mela, joka valmistaa meille maistuvan kasviskeittoaterian jälkiruokineen. Ruokailun hinta 10 € / hlö. Aterian jälkeen Mielentaide ohjaa "luovat rastit", joita molempia pääsee halutessaan kokeilemaan, ja ne jotka eivät halua osallistua "luovaan toimintaan", voivat kiertää vapaavalintaisen noin tunnin mittaisen luontolenkin (1,7km tai 2,2km).
Luovat rastit ovat:
1. Käsillä työstäen, jossa maalaamme akryylivärillä päreen (esim. kansanviisauksin) tai muovailemme ilmassa kuivuvasta savesta pienen esineen. Työstämänsä päreen tai saven saa omakseen ja materiaalit tarjoaa paikan päälle Mielentaide. Rastin kesto on 45min + 15min siivous / vaihto.
2. Ilmaisutaide yhdistää improvisaation ja musiikin. Katsomme miten ilmaisemme itseämme muusikkomme soittaessa sointuja kitarallaan. Improvisaation ohjaajana toimii Katri Valtonen (Keuruulta) ja muusikkona Sauli Toivonen (Porista). Rastin kesto on 45min + 15min vaihto.

Lisätietoja: http://www.mielentaide.fi/tapahtumat/icalrepeat.detail/2018/08/04/79/-/joutsan-leiri

Lekyn osalta lisätietoja antaa Janika Tanni: janikac@msn.com

***********************

Leivonmäen kansallispuiston ystävien retki Verlaan ja Repoveden kansallispuistoon 24.7.2018

Lähdemme retkelle Leivonmäen Teboililta klo 8:30. Otamme kyytiläisiä mukaan myös Joutsasta. Ensimmäinen kohteemme on UNESCOn maailmanperintökohde Verla. Verlassa on klo 11-12 kaksi vaihtoehtoa opastettuihin tutustumisiin: maailmanperintökohteen puuhiomo ja pahvitehdas tai Patruunan puutarha.

Verlasta siirrymme bussilla Valkealan opistolle, missä on tarjolla lounas klo 12:30 hintaan 9 €. Lounaan jälkeen suuntaamme Repoveden kansallispuistoon. Olemme Lapinsalmen sisääntulolla n. klo 13:30, mistä lähdemme kiertämään Ketunlenkkiä (5 km, keskivaativa, soveltuu lapsiperheille, reitti ei ole esteetön, lisätietoa: https://julkaisut.metsa.fi/julkaisut/show/1847).

”Pysäköintialueelta johtaa leveähkö polku 50 m pikälle riippusillalle, joka yhdistää Lapinsalmen itä- ja länsipuolen toisiinsa. Sillan kupeessa on hyvä taukopaikka. Matka jatkuu Katajavuorelle, jonka huipulta avautuu yksi Repoveden upeimmista näköaloista. Vuorelta laskeudutaan ajoittain kivikkoista polkua pitkin Katajajärvelle ja kohti Kapiaveden taukopaikkaa. Polku kulkee kuivassa kangasmetsässä ja välillä sammalmättäiden peittämässä kuusimetsässä. Reitti muuttuu kivikkoiseksi jylhänä korkeuksiin kurottavan Terrivuoren juurella. Määkijäniemestä reitti kulkee halki polttamalla ennallistetun metsän Ketunlossille saakka. Lossilla matkataan Määkijäsalmen yli ja loppumatkan reitti seuraa järven rantaa.” (Lähde: Ketunlenkki reittikuvaus, outdoorsfinland.fi; kuva: Marika Hänninen, https://retkipaikka.fi/lapinsalmen-riippusilta-repoveden- kansallispuisto/)

Mikäli korkeanpaikan kammo ei salli riippusillan ylitystä, pienempi ryhmä kiertää

eri reittiä. Myös Katajavuori on mahdollista kiertää, jos maasto on liian haastava. Ketunlenkin varrella on nuotiopaikkoja ja järveenkin voi pulahtaa. Paluumatkalle lähdemme n. klo 17 ja olemme

takaisin Leivonmäellä n. klo 19.

Retken hinta on 30 € + lounas 9 €, kesän talkoolaisille 20 € + 9 €. Ilmoittautuminen viimeistään 10.7.2018 Maarit Kinnuselle, puh. 050 577 9153, e-mail maarkinn@ulapland.fi. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä mahdolliset erikoisruokavaliot ja se, mistä tulet kyytiin (Leivonmäeltä vai Joutsan linja-autoasemalta) ja kumman Verlan opastuksen valitset (maailmanperintökohteen sisätilat vai Patruunan puutarhan). Minimiosallistujamäärä on 30 henkeä. Osallistujat vastaavat itse omista tapaturmavakuutuksistaan.

Varustus:

  • -  Syö ennen retkeä tukeva aamiainen!

  • -  Vesipullo ja eväät (lounas on klo 12:30 ja paluu vasta klo 19)

  • -  Sadevarustus, jos on sateista. Aurinkolasit, aurinkorasva ja lakki, jos on aurinkoista.

  • -  Tukevat maastokengät

  • -  Ketunlenkille mukaan: juomapullo, eväät, wc-paperia, kamera, kiikarit

  • -  Uintihaluiset: Pyyhe ja uimavarusteet

  • -  30 euroa käteistä retkeen (talkoolaiset 20 euroa) + 9 euroa käteistä lounaaseen / hlö (matkan ja lounaan

    hinta kerätään bussissa, korttimaksu ei ole mahdollinen) 

*******************
Kesän 2018 tapahtumakalenteri
 
***********  
 
 
Pitkokset kutsuvat puistoon! Kuva: Vilma Ristikangas
***********************
Olin tänään 1.10. käymässä puiston Harjunlahden puolikodalla. Tapasin siellä seurueen ja kyselin ryhmän retkestä. Kyseessä oli Joutsan Vapaaseurakunnan vapaaehtoiset, jotka kaksi kertaa kuukaudessa jakavat kauppojen ylijäämäruokaa ja EU:n ruoka-apua. Osasta kauppojen lahjoitusta valmistetaan valmista ruokaa ja osa jaetaan kävijöille. Kahvimukin sain heti itsekin käteeni.
Minusta heidän kansallispuistoretkessään yhdistyi Meijän polku -hankkeen kaikki teemat: luonto, liikunta, lepo ja yhteisöllisyys parhaalla mahdollisella tavalla!
Joutsa on hankkeen pilottikunta lokakuussa. 
 
 
 
******
 
**************************
Lepakkoretki 12.8.
 
Mikko Erkinaro opastaa detektorin käytössä (kuva Ritva Laitinen)
 
************************
 
Villiiny keväästä Luonnon päivä
Suomi 100-tapahtuma
Harjujärven laavulla 20.5. klo 11-14
Leivonmäen kansallispuistossa herkutellaan kevään vihreillä antimilla, rentoudutaan metsäjoogan parissa ja perehdytään luonnonkasvien käyttöön ravintona ja kasvilääkinnässä. Tarjolla yrttiteetä ja villivihanneksista valmistettuja herkkuja, joita varten voi varata muutaman euron mukaan. Metsäjooga ja villivihannes-esittely ovat maksuttomia. Tervetuloa mukaan!
Lisätietoja:
https://www.luonnonpaivat.fi/haetapahtumia/540?backlink=/haetapahtumia/q/927d8ae36b80b5fad2b3a5f35a5aba384cae820c
 
***************************
HUOM! 17.6. Kehrääjäretki peruttu! 
 
****************************
Pönttötalkoot Rutalahden Suojarinteellä 18.3. kello 9-15
Lea-Elina luovutti Rutalahden Nuorisoseuralle pöntön nro 2 / 2017 kiitokseksi talkooavusta ja tiloista. Pöntön vastaanotti Samuli Huikko. Jo aamulla pönttö numero 1 / 2017 luovutettiin Lekyn eläköityneelle pönttömestari Pauli Backmanille! Kuva Maire Huikko.
 
 
 
****************************
 
Tapahtumat 2016
PaikallisUutisten juttu Rutalahden markkinoilta
*************************
Sieninäyttelyn asiantuntijana Kaisa Tervonen (oikealla).
 
       Kuva Leila Backman
 
***********************
Niittotalkoot 2016
Kuva: Mikko Apell
 
Pohjoismaista luonnonkukkien päivää vietimme 19.6. Haapalehdon tilalla Pentti Alangon johdolla.
 
******************************** 
Terhi Komulaisen ja Janika Tannin "KORPPI" dialogi
Kymmenvuotisjuhlan ja ystäväyhdistystapaamisen kuvia löytyy " Toiminta" sivulta.
***********************
Seuraavat yritykset ja yhteisöt ovat tukeneet pakolaislasten kansallispuistoretkeä lahjoittamalla arpapalkintoja:

Rutalahden nuorisoseura, Metsähallitus, Joutsan kunta, Toivakan kunta, Rutalahden Mylly, Röykkälän lammastila, Rauta-Tuliainen, Kampaamo Mila, Upin Lounaskahvila, Teboil Leivonmäki, Respecta, Idän Valo, Docendo, Otava, Maaseudun Tulevaisuus/Kantri, Koti-lehti, Joutsan Seutu

Sekä Leivonmäen kansallispuiston ystävät ry ja sen hallitus

Kiitos! Teidän tuellanne pakolaislapset voivat viettää ikimuistoisen retkipäivän kansallispuistossa.

 

************************

Sunnuntaina 5.6. myös Leky mukana hauskassa tapahtumassa 
ORAVANPYÖRÄSTÄ HEVONKUUSEEN
Menkäähän mukaan!
LISÄINFOA: http://hevonkuuseen.blogspot.fi
*******************************************************
Onnistunut Vanhustempaus järjestettiin lähes sateettomana torstaina 26.5.
 
                                                                                                                                                                    Kuva: Ritva Laitinen
**********************************************************************
Tornien taisto on BirdLife Suomen järjestämä perinteinen lintutapahtuma, jossa pyritään havaitsemaan lintutornista kahdeksan tunnin aikana mahdollisimman monta lintulajia. Leivonmäen kansallispuiston ystävät ry osallistui jälleen Tornien taistoon Kirveslammen luontotornilla 7.5.2016 klo 5-13. Tuloksena aurinkoisessa ja lämpimässä säässä oli uusi ennätys: 35 lajia. Onnittelut joukkueelle!
 
Kuvassa vasemmalta Ilkka Arkiomaa, Lea-Elina Nikkilä, Janika Tanni, Pauli Backman ja Eero Väisänen. Kuvan nappasi Marianne Kosonen.
       *****************************************************************************************************
 
 
 
*********************************************************************
 
 
Kuva: Maire Huikko
Kaksitoista talkoolaista naputteli satakunta linnunpönttöä perjantaina 18.3. Huikon Mairen ja Samulin konehallilla lintujen kevätasuntomarkkinoille, ja Maire toimi joukon kämppäemäntänä. Linnut pääsevät yksiöihin lauluvuokralla, ja muut voivat hankkia pöntön kympillä ainakin Leivonmäen TB:ltä, Villa Cawenista tai Rutalahdessa Letkakahviosta. Kertyneillä tuloilla viedään vanhuksia ja tänä kesänä Joutsan vastaanottokeskuksen lapsia retkelle kansallispuistoon.
 
 
 
*******************
 

YHDISTYKSEN VUOSIKOKOUS oli 25.2. Leivonmäen Teboililla.

 

Vapaaehtoistyöstä palkittiin Leila ja Pauli Backman. (Kuva Terhi Salomaa)

 

 

 

*****************************

 

Leivonmäen kansallispuiston kävijämäärä 2015 oli 14 000.

Lähes 10% kasvu edellisvuoteen.

Kansallispuistojen kävijämäärät 2015 löydät täältä

 

*****************************

 

©2020 LEIVONMÄEN KANSALLISPUISTON YSTÄVÄT RY - suntuubi.com