Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

KAHDEKSANNISSA NIITTOTALKOISSA OLI TAAS TUNNELMAA (2018)

 

 

 

Retket ja talkoot 2010 - 2018

 

Tapahtumakalenteri 2018

Leivonmäen kansallispuiston ystävien retki Verlaan ja Repoveden kansallispuistoon 24.7.2018

Lähdemme retkelle Leivonmäen Teboililta klo 8:30. Otamme kyytiläisiä mukaan myös Joutsasta. Ensimmäinen kohteemme on UNESCOn maailmanperintökohde Verla. Verlassa on klo 11-12 kaksi vaihtoehtoa opastettuihin tutustumisiin: maailmanperintökohteen puuhiomo ja pahvitehdas tai Patruunan puutarha.

Verlasta siirrymme bussilla Valkealan opistolle, missä on tarjolla lounas klo 12:30 hintaan 9 €. Lounaan jälkeen suuntaamme Repoveden kansallispuistoon. Olemme Lapinsalmen sisääntulolla n. klo 13:30, mistä lähdemme kiertämään Ketunlenkkiä (5 km, keskivaativa, soveltuu lapsiperheille, reitti ei ole esteetön, lisätietoa: https://julkaisut.metsa.fi/julkaisut/show/1847).

”Pysäköintialueelta johtaa leveähkö polku 50 m pikälle riippusillalle, joka yhdistää Lapinsalmen itä- ja länsipuolen toisiinsa. Sillan kupeessa on hyvä taukopaikka. Matka jatkuu Katajavuorelle, jonka huipulta avautuu yksi Repoveden upeimmista näköaloista. Vuorelta laskeudutaan ajoittain kivikkoista polkua pitkin Katajajärvelle ja kohti Kapiaveden taukopaikkaa. Polku kulkee kuivassa kangasmetsässä ja välillä sammalmättäiden peittämässä kuusimetsässä. Reitti muuttuu kivikkoiseksi jylhänä korkeuksiin kurottavan Terrivuoren juurella. Määkijäniemestä reitti kulkee halki polttamalla ennallistetun metsän Ketunlossille saakka. Lossilla matkataan Määkijäsalmen yli ja loppumatkan reitti seuraa järven rantaa.” (Lähde: Ketunlenkki reittikuvaus, outdoorsfinland.fi; kuva: Marika Hänninen, https://retkipaikka.fi/lapinsalmen-riippusilta-repoveden- kansallispuisto/)

Mikäli korkeanpaikan kammo ei salli riippusillan ylitystä, pienempi ryhmä kiertää

eri reittiä. Myös Katajavuori on mahdollista kiertää, jos maasto on liian haastava. Ketunlenkin varrella on nuotiopaikkoja ja järveenkin voi pulahtaa. Paluumatkalle lähdemme n. klo 17 ja olemme

takaisin Leivonmäellä n. klo 19.

Retken hinta on 30 € + lounas 9 €, kesän talkoolaisille 20 € + 9 €. Ilmoittautuminen viimeistään 10.7.2018 Maarit Kinnuselle, puh. 050 577 9153, e-mail maarkinn@ulapland.fi. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä mahdolliset erikoisruokavaliot ja se, mistä tulet kyytiin (Leivonmäeltä vai Joutsan linja-autoasemalta) ja kumman Verlan opastuksen valitset (maailmanperintökohteen sisätilat vai Patruunan puutarhan). Minimiosallistujamäärä on 30 henkeä. Osallistujat vastaavat itse omista tapaturmavakuutuksistaan.

Varustus:

  • -  Syö ennen retkeä tukeva aamiainen!

  • -  Vesipullo ja eväät (lounas on klo 12:30 ja paluu vasta klo 19)

  • -  Sadevarustus, jos on sateista. Aurinkolasit, aurinkorasva ja lakki, jos on aurinkoista.

  • -  Tukevat maastokengät

  • -  Ketunlenkille mukaan: juomapullo, eväät, wc-paperia, kamera, kiikarit

  • -  Uintihaluiset: Pyyhe ja uimavarusteet

  • -  30 euroa käteistä retkeen (talkoolaiset 20 euroa) + 9 euroa käteistä lounaaseen / hlö (matkan ja lounaan

    hinta kerätään bussissa, korttimaksu ei ole mahdollinen) 

Tapahtumakalenteri 2017

 

 

Lähde mukaan kesäretkelle Laukaaseen!

Retki järjestetään torstaina 27.7.2017. Bussi lähtee klo 8:30 Leivonmäen Teboililta ja ottaa Viisari­mäen pysäkiltä kyytiläisiä mukaan. Seuraava pysähdys on Jyväskylässä Harjukadun tilausajo­laiturilla noin klo 9:15. 

Otamme Laukaan satamasta mukaan paikallisen luonto-oppaan Eija Syrjälän ja suuntaamme Hitonhaudan rotkolle, joka on Natura 2000 -aluetta. Rotkolaakso on jylhä ja vaikuttava, noin 800 metriä pitkä ja 30-40 metriä leveä, ja sen pystysuorat, jyrkänteiset, runsaan rakoilun lohkomat kallioseinämät ovat 10-20 metriä korkeita. Pohjoispäässä on luola, jonne mahtuu ryömi­mään. Kansantarinat kertovat Hitto-menninkäisestä, joka on säikytellyt ihmisiä rotkossa. Parkkipaikalta on noin 1,5 km:n kävely­matka metsätietä pitkin rotkolle johtavan polun alkuun. Rotkossa maasto on vaikeakulkuista ja liukasta. Matkalla on kaatuneita puita ja runsaasti lohkareikkoa. Vaihtoehtoinen polku kulkee rotkon reunalla, jota pitkin palataan takaisin.

Hitonhaudalla on nähtävää pariksi tunniksi, minkä jälkeen suuntaamme Laukaan keskustaan, missä syömme lounaan ravintola Rosannessa. Ruokailun jälkeen Laukaan satamassa meitä odottaa moottoroitu Topi-vene sekä Vihtavuoren Pamauksen kirkkovene. Lähdemme katsomaan Saraakallion kalliomaalauksia Saraa­vedeltä päin. 40 metriä korkeassa kalliomuodostumassa on Fennoskandian laajin kuvakenttä, jossa on yli 100 kalliomaalausta tai niiden osaa. Kuvista näkyy selvästi 20, joista harjaantumaton tarkas­telija hahmottaa vain 5-6 kuvaa. Saraakalliota pidetään muinaisena pyhänä uhri- ja palvonta­paikkana. Ensimmäiset maalatut kuva-aiheet ovat noin 6 600 vuotta vanhoja. Halukkaat 15 henkilöä pääsevät soutamaan n. 1,5 km:n matkan kirkkoveneellä (säävaraus). Kirkkovene­soutami­sessa on omat niksinsä, ja siihen saa opastuksen paikan päällä. Vihtavuoren Pamaus tuo paikalle tarvittavat pelastusliivit. Muut matkustavat moottoriveneellä, mutta satamaan palattuamme kaikki halukkaat pääsevät kyllä kokeilemaan kirkkovenesoutua. Sataman alueelta löytyy myös kahvila sekä uimaranta, jossa voi poiketa uimassa. Tavoitteena on lähteä Laukaan satamasta paluumatkalle viimeistään klo 16. 

Lounas: Torstai on Rosannen perinteinen hernekeittopäivä, mutta tarjolla on myös muu liha/kalavaihtoehto sekä kasvisvaihtoehto. Noutopöytälounaan hintaan (9,20 €) kuuluu runsas salaattipöytä, leivät, ruokajuomat, jälkkäripannari sekä kahvi / tee.

Retken hinta on 30 € (ei sisällä lounasta). Ilmoittautuminen viimeistään 10.7.2017 Maarit Kinnuselle, puh. 050 577 9153, e-mail maarkinn(at)ulapland.fi. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä mahdolliset erikoisruokavaliot.

 

*****************************

 

Leivonmäen kansallispuiston kävijämäärä 2016 oli 16 300. 

 

 

*****************************

 

Kansainvälinen kansallispuistojen ystäväyhdistysten tapaaminen Kolilla 16.-17.11.2015

 

 

 

 

****************************************************************

 

 Kuva Pauli Backman

 

* 12.9. Sieniretki oli klo 9-12 Selänpohjan parkkipaikalla. Oppaana Anni Rintoo. 

Sieninäyttely ja tunnistuspalvelu niukan saaliin parissa. 

 

* 1.9. klo 12 - 15 lupiininkitkentätalkoot Selänpohjan parkkipaikalla. MH:n tarjoilu.

 

 

 

 

*********

         Omaishoitajat omaisineen vierainamme 26.8..

 

*************

Kesäretkellä Pyhä-Häkin kansallispuistossa

 

NIITTOTALOOT 2015

Kiitos kaikille niittäjille ja erityisesti tahkon kiertajälle!

 

Tiera Laitisen esitelmöi aiheesta Kansanrunot ja taivaan ilmiöt 21.7. kello 18 Kotiseututalo Simolassa. 

 

Revontulia Leivonmäki-viikolla

Revontulet kansanrunoudessa ja nykytiedon valossa

 

Ehkä vähän yllättävästi suomalaisissa kansanrunoissa ei esiinny sanaa revontulet. Mutta revontulista innoituksensa saaneita runokuvia kyllä on. Niistä selvin on monissa yhteyksissä tavattava Pohjolan portti, joka on helppo tulkita pohjoisella taivaalla hehkuvan revontulikaaren vertauskuvaksi. Portin alle jää kappale mustaa taivasta, Pohjolan kivimäki, joka vanhassa suomalaisessa mytologiassa ilmeisesti oli maailman keskusvuori.

 

Noin sadan vuoden ajan olemme tienneet, että revontulia synnyttävät Auringosta peräisin olevat hiukkaset, jotka Maan magneettikenttä ohjaa ilmakehään napa-alueita ympäröivillä rengasmaisilla alueilla. Revontulet ovat näkyvin osa avaruussääksi kutsuttua ilmiömaailmaa, jossa on kyse Auringon aktiivisuuden vaikutuksesta Maan lähiavaruuden olosuhteisiin. Auringon aktiivisuus vaihtelee noin 11 vuoden jaksolla ja nyt olemme lähellä aktiivisuushuippua, joten ainakin vielä ensi talvena näyttävät revontulet ovat keskimääräistä yleisempiä. Avaruussään tarkka ennustaminen on huomattavasti vaikeampaa kuin tavallisen maanpäällisen sään, mutta Ilmatieteen laitos on tänä vuonna aloittanut palvelun, jossa arvioidaan revontulten todennäköisyyttä lähiöinä.

 

Tiera Laitinen kertoo Leivonmäki-viikon esitelmässä Revontulet kansanrunoudessa ja nykytiedon valossa  tiistaina 21.7. klo 18 Kotiseututalo Simolassa aluksi kuvien kera Pohjolan porteista ja muista revontuliin mahdollisesti liittyvistä kansanrunouden aiheista. Sitten hän esittelee revontulten synnyn nykyaikaisen tutkimustiedon valossa, ja lopuksi Ilmatieteen laitoksen mittauksiin perustuvia tilastotietoja revontulten esiintymisestä Suomessa.

FT Tiera Laitinen on Ilmatieteen laitoksen tutkija ja Kalevalaisen runokielen seuran hallituksen jäsen. http://ilmatieteenlaitos.fi/avaruussaa

 

 

 

*******

 

Kehrääjäretki  27.6.  (kuva Ilkka Arkiomaa)

 

*********

 

 

*****************

MITEN SUO ENNALLISTETAAN JA MITEN NOPEASTI SE PALAA ENNALLEEN?

Retki Syyssuon ennallistamisalueelle 26.5. kello 12. Tutustumme muutama vuosi sitten ennallistettuun Syyssuohon. Oppaana Anneli Suikki Metsähallituksesta. 

********************

Rutalahden seurapiiri retkeili Höystösensuolla ja Harjunjärven laavulla 12.5. Kuva Leila Backman.

**********************

Lekyn joukkue perinteisesti mukana Tornien taistossa 9.5. 

Tässä lajilista:

HUOMIO!

Luontohavaintoja-sivuilla on nähtävänä Jaakko Tompurin Rutalahdessa lintulaudalta  kuvaamat, harvinaiset videot valkoselkätikasta, harmaapäätikasta ja oravasta.

*****************

Keski-Suomen päivää vietettiin 18.4. 2015 klo 14.00 Suojarinteellä

Koskettavista luontokuvistaan tuttu Matti Ranta

kertoi ja näytti, mitä kaikkea hienoa hän on Leivonmäen kansallispuistossa ja muualla nähnyt ja kuvannut.

 

Järjestäjinä Leky yhdessä Rutalahden nuorisoseuran kanssa.

Keisarinviitta Kuva Matti Ranta

  

Orava Kuva Matti Ranta

Varpuspöllö Kuva Matti Ranta

 

Runsaslukuinen yleisö katsomassa Matti Rannan hienoja luontokuvia. Kuva L-E Nikkilä

 

 

**************************************
 

14-15.3. Pönttötalkoolaiset täydensivät mukavasti varastoa. Myyntipisteinä Leivonmäen Teboil, Toivakan Tuliainen ja Oittilan Villa Caven. 

NYT ON HYVÄ AIKA ALOITTAA UUSIEN PÖNTTÖJEN KIINNITYS!

Kuva: Maire Huikko 

 

*******************************

Vuosikokouksessa 18.2.2015 palkittiin vuoden 2014 talkoolaiset.

Lämpimät onnittelut Niilo Siven, Paula ja Pauli Honkala!

Kuva: Leila Backman

 

 

 

Lauantaina 13.9.2014 järjestetyllä perinteisellä sieniretkellä oli noin 60 osallistujaa. Näyttelyyn saatiin kerättyä 50 erilaista sientä. Kehnäsieniä lähti useampi korillinen jatkokärittelyyn.  

Oppaana toimi keruutuotetarkastaja, biologi Anni Rintoo

 

**************************

Jäsenretki Päijänteen kansallispuistoon 22.7.
***********************
 
Kiitos kaikille, jotka osallistuitte 
NIITTOTALKOISIIN KANSALLISPUISTOSSA Syysniemen kedolla 12.7.
 
Kiitos ruoka-, mansikka- ja kahvitarjoilusta Maahisen Muki ja Mela sekä Metsähallitus!
 
 
 
****************************
Retkipäivän tunnelmia ("Vanhustempaus" 9.7.)
 
                                                                                                             Kuva: Leila Backman
****************************

Kansallispuisto-paitoja ja muuta mukavaa myynnissä Letkakahvilassa 19.6.-3.8. to-su klo 11-17 (21.6. suljettu).

Kuvassa Elli Auvila esittelee kansallispuistopaitaa.  (Kuva Leila Backman)

************************

 

Ritva Laitinen ja Lea-Elina Nikkilä edustivat yhdistystä ensimmäisessä kansallispuiston ystävät -yhdistysten tapaamisessa Kolilla 27 - 28.6. Perjantain luennoista, ryhmätöistä, luontokeskuksen esittelyistä ja saunomisista sekä lukuisista herkullisista ruoka- ja kahvihetkista vastasi Metsähallitus. Talkoiden järjestelyistä lauantaina vastasi Ukko-Kolin ystävät ry.  

************************

Torstaina 12.6. kello 16 - 19 raivasimme lupiineja juurineen kansallispuiston Selänpohjan parkkipaikan läheisyydessä. 

Ihan mahtavaa porukkaa tässä yhdistyksessä! 

13 aktiivia tuli sadevaatteissa ja lapiot kädessä Joutsasta, Rutalahdesta, Leivonmäeltä ja Pertunmaalta asti kaivamaan lupiineja juurineen kansallispuistosta!

Kiitos Metsähallitus ja Maahisen muki ja mela hyvistä sapuskoista.

********************

ELY-keskuksen kutsu talkoisiin

Joutsan Karhukorven kedon niittotalkoot järjestetään tänäkin vuonna maakunnallisesti arvokkaan perinnebiotoopin säilyttämiseksi. Talkoot järjestetään tiistaina 22.7. kello 10.00 alkaen. Olette lämpimästä tervetulleita talkoisiin isommalla tai pienemmällä porukalla! ELY-keskuksen puolesta on tarjolla pientä talkooevästä sekä työvälineitä, mutta mahdollisuuksien mukaan osallistujien kannattaa tuoda mukanaan viikatteita ja haravia.

Lisätietoja: Emma-Liina Marjakangas, Suunnittelija, Keski-Suomen ELY-keskus, Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue, puh. 0295 024 943, emma-liina.marjakangas@ely-keskus.fi

                  *************************************************

26.5. tutustuimme noin 8 - 12 vuotta sitten ennallistettuihin Haapasuon osiin. Metsähallitus on täyttänyt ojia ja kaatanut alueelta paikoin järeääkin metsää. Työn jäljet olivat lähes hävinneet! 

Oppaana Anneli Suikki, MH.

*********************************

 

 

Joutsan pääkirjasto
19:00 - 20:30

Vieraana legendaarinen luontoääni Veikko Neuvonen.

Paikalla yhteensä noin 70 henkilöä! Kuva: Leila Backman

***************************************************************************************

TORNIEN TAISTO 3.5.2014

Kuvassa Eero Väisänen, Kari Arkiomaa, Pauli Backman ja Ilkka Arkiomaa. Kuva: Leila Backman.

Ilkka: "Erikoista oli tuulihaukan lekottelu suon päällä melkein silmien alla. Sepelhanhet tekivät ylilennon komeassa aura-muodossa. Keli ei suosinut,mutta oltiin sitkeitä."

******

 TALKOOT

29.4.  pystytettiin rauhoituskyltit Koivumäen metsään Päiväkunnassa yhdessä Päijänteen luonnonperintösäätiön kanssa. 

Kuvassa Leivonmäen kansallispuiston ystävien talkoolaiset upouusissa retkiliiveissä. Keskellä karttaa esittelee Marjo Kuisma Päijänteen Luonnonperintösäätiöstä. Kuva Lea-Elina Nikkilä.

*

NYT ON HYVÄ AIKA KIINNITTÄÄ UUSIA LINNUNPÖNTTÖJÄ. ASUKKAAT OVAT JO MATKALLA!

Leivonmäen kansallispuiston ystävät ry:n tekemiä pönttöjä voi ostaa useista lähialueen myyntipaikoista: TB Joutsa ja Leivonmäki, Tuliainen Toivakka, Villa Cawen Oittila ja kesällä Letkakahvila Rutalahti.  Samalla voi tukea toimintaamme.

Pönttöjä voi tehdä itse vaikkapa Birdlifen ohjeiden mukaan 

 

 

************************

Yhdistyksen vuosikokous oli 14.2.2014 kello 16:00 Myllytuvassa Rutalahdessa

Metsähallituksen tervehdyksen ja ajankohtaiskatsauksen toi kokoukseen puistonjohtaja Tuula Peltonen. Yhdistys palkitsi vuoden retkeilijän. Arto Koskinen on ylivoimaisesti ahkerin kulkija Koskikaran kierroksella. Kuvassa Tuula Peltonen on luovuttanut palkinnoksi kansallispuistopaidan ja -hihamerkin Arto koskiselle (kuva Leila Backman).

 

***************

Kun lipeäkala on syöty ja kinkustakin enää luu jäljellä, aika moni meistä taitaa siirtyä hernekeittolinjalle! Voisitko pistää purkkien kannet - ja muittenkin säilyketölkkien kannet - talteen kevään pönttötalkoita varten. Teemme myyntiin Letkakahvilaan, Toivakan Tuliaiseen ja TB:lle Joutsassa ja Leivonmäellä vähän isomman erän, joten isommatkin määrät ovat ok. Teemme kansista lentoaukon ympärille suojalevyjä tikkoja ja oravia ajatellen. Voit tuoda saaliisi vaikka Backmannien postilaatikkoon Vinkkelinmutka 1 Rutalahti. Kiitosta pukkaa jo etukäteen!

 

****************************

Nyt kuiten palataan vielä muistelemaan kesän niittotalkoita Syysniemen kedolla Leila Backmanin voittoisalla "Heinähulinat"- valokuvalla!

Maanantaina 21.10. retkeiltiin Metsähallituksen opastuksella ennallistetulla Syyssuolla.

*

*************************************

Kaunis heinäpouta suosi Syysniemen kedon niittotalkoita. Paikalla vieraili myös Helsingin yliopiston Keskisuomalaisen osakunnan seurue, joka lahjoitti yhdistyksellemme 200 euron stipendin ja kunniakirjan. Paikalla oli 15 talkoolaista, kiitos kaikille, erityisesti taiwanilaiselle ja virolaiselle osallistujalle. Sapuskasta kiitos Maahisen Mukille ja Melalle sekä Metsähallitukselle.

  Kuva Ritva Laitinen

 
Kuvat Leila Backman
*****************************************
VANHUSTEMPAUSTA vietettiin 9.7. yhteensä 40 osallistujan voimin kauniissa kesäsäässä.
Esiintymässä Kööhä Aka runoteatter (Kuva Eevi Nieminen, MH)
****************
 

 

 

 

VUODEN 2012 RETKET JA TALKOOT

Tiistaina 5.6. klo 18 järjestetään retki Nisulan Isokoluun. Lähtö on  Koskikaran koululta. Kunnon kengät ja kävelysauvat mukaan, sillä "pirunpellon" maasto on paikoin vaikeakulkuista.

 

Niittotalkoot Syysniemen kedolla pidetään normaalia hieman myöhäisempänä ajankohtana lauantai 4.8. Näin myöhemmin kukkivat ja siementävät kasvit ehtivät tuottaa kypsää siementä. Lähtö kello 9 Selänpohjan parkkipaikalta. Talkoitten yhteyteen tulee pienimuotoinen ketokasvinäyttely. Metsähallitus tarjoaa talkoolaisille keittolounaan. Ensi talvena Metsähallitus kaataa kedon ympäriltä siemenpuumetsiköt ja tulevina vuosina niitettävä ala kasvaa jonkin verran. Kansallispuistoon kehittyy luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta aivan uusi kokonaisuus, jos Syysniemen tilan avoimet niittymaisemat avautuvat  1970-luvun metsänistutusta edeltäneeseen tilaan. Parhaiten se toteutuisi, jos alueelle saataisiin laiduntavaa karjaa.

 

Lauantaina 8.9. lähdetään perinteiselle sieniretkelle kello 10 Selänpohjasta.

Sieniretki on taas tältä syksyltä (8.9.) muistojen joukossa. Keruutuotetarkastaja Martti Hakala opasti tuttujen ja vähän erikoisempienkin sienten maailmaan 35 sieniretkeläistä ja pieneen sieninäyttelyyn tutustui 45 linja-autoretkeläistä Jyväskylästä ja 20 muuten vain paikalle osunutta samoilijaa. Eli yhteensä 100 henkeä. Sienisadon todettiin olevan myöhässä: nyt ovat parhaimmillaan kehnäsienet, kantarellit, mustatorvisienet ja haperot, jotka ovat keskikesän sieniä. Jos lämmintä piisaa, Martti lupasi, että metsään kannattaa vielä mennä pitkään korin kanssa.

 

                            

Kaikki mukaan SIENIRETKELLE 8.9. Selänpohjan parkkapaikalla kokoontuminen kello 10.

Yhdistys vei kansallispuistoon Toivakan ja Rutalahden ikäihmisiä 21.8. Oli tietokilpailu, leikkejä, laulua ja tietenkin pientä purtavaa. Turasenlammilla lenkkeiltiin seuraamassa syksyn tuloa ja Harjujärven rannassa tiitattiin kaukoputkella lintuja. Ensi kesänä taas uusia retkiä! (Kuvat Leila Backman)

 

 

 

NIITTOTALKOOT pidettiin lauantaina 4.8. Syysniemen kedolla. Tänä vuonna tutustuimme lisäksi alueen kasveihin näyttelyn avulla.

Luonnollisesti - kesänäyttely 29.6 - 2.7. keräsi neljän päivän aikana parisataa kävijää ja tuotti Vanhustempaukseen melkein tuhannen euron tuoton; kiitos kaikille tapahtumaa eri tavoin tukeneille! 

   

Matti Ranta (keskellä) näyttelyn avajaisissa. Matti Rannan näyttelykuvat: "Ritariperhonen" ja "Liro"

 

LUONTOTORNIN HARJAKAISIA VIETETTIIN 3.7.2012. KATSO KUVAT: "Lintutorni"

 

Luontovalokuvauskurssi on 6.10.  pyörähtänyt vauhtiin 16 luonnon- ja valokuvauksen ystävän voimin. 

Opettajana toimii monia valokuvapalkintoja napsinut Janne Heimonen Ruuhimäestä. 

Ensimmäinen kuvausjakso oli Rutajoen maisemissa ja jatkossa kuvia voi käydä katselemassa 

opettajan kotisivujen yhteydessä. www.janneheimonen.net Vuoden 2013 lopussa Rutalahden nuorisoseura

järjestää parhaimmistosta  näyttelyn.

 

Nisulan Isokolun retkitunnelmia:

        

Pauli Backman kertoo historiaa ja tarinoita, innostuneet retkeläiset taiteilevat lohkareiden keskellä. 

Mahtava luonnonilmiö!

 Kilometrin kivirengas suon ympärillä!

 Kuvat Lea-Elina Nikkilä

 

 

 

 

Kuvia kesän 2011 retkiltä

GEOLOGIARETKI

 

 

 

Kuvia kesän 2010 retkiltä

 

HYÖNTEISRETKI, LUONNONKUKKIEN PÄIVÄ JA LINTURETKI

 


 

NIITTOTALKOOT SYYSNIEMESSÄ

 

 

 

 

©2020 LEIVONMÄEN KANSALLISPUISTON YSTÄVÄT RY - suntuubi.com