Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

LUONTOHAVAINTOJA LEIVONMÄEN KANSALLISPUISTOSTA JA LÄHILUONNOSTA

Torstaina 6.5.2010 kello 13 avattiin Leivonmäen kansallispuiston ystävien kotisivuilla uusi sivusto, johon toivomme havaintojanne kansallispuistosta ja muualtakin lähiluonnosta.  Mitä mukavaa retkellänne tapahtui, josta haluaisitte kertoa toisillekin. Näittekö erikoisia lintuja tai harvinaisia muita eläimiä? Miltä sienikauden alku näyttää, joko korvasieniä kurkistelee polkujen laidoilla? Entä joko mustikat pian kukkivat? Kaikenlaiset kokemukset ja kommentit ovat tervetulleita, samoin valokuvat. Ja jos jokin erikoinen luonnonilmiö jäi askarruttamaan, voitte lähettää kysymyksiä, pyrimme etsimään asiantuntijoilta vastauksia, ja kerromme ne näillä sivuilla. Luontotapahtumista lähiseudulla voitte lukea myös Rutalahden kyläsivujen Luonnossa tapahtuu-osiosta www.rutalahti.fi

TEHDÄÄN YHDESSÄ NÄISTÄ SIVUISTA MIELENKIINTOISET JA HAUSKAT! Pistäkää postia!

Kommentit, kokemukset, kysymykset ja kuvat voi lähettää: luontohavaintoja@gmail.com  Kurkistamme postilaatikkoon ainakin kerran viikossa!

LUONTOHAVAINTOJA - uusin havainto aina ensimmäisenä:

Tapahtui Koskikaran kierroksella 21.2.2017

Olin eilen tavalliseen tapaani aamukävelyllä Pihkan kanssa Koskikaran kierrokselle, kun havahduin edestäpäin kuuluvaan vihellykseen. Ajattelin, että se on koskikaran korkea varoitusääni, mutta lähemmäs päästyäni ääni voimistui sen verran kovaksi, että tajusin ettei se voinut mikään pieni lintu olla. Pihka istui jalan juureen vahtiin ja tuijotti herkeämättä joelle. Vedestä nousikin tuttu tumma hahmo, nimittäin saukko. Vihellys kuitenkin vain jatkui, eikä saukko voinut sukeltaessaan sellaista ääntä päästää. Hetken päästä metsästä jolkotti toinen saukko, joka oli se viheltäjä! "Viik viik viik" hyvin kuuluvalla äänellä. Viheltelijä meni kaverinsa perään veteen ja vähän aikaa ne siinä sukeltelivat. Sitten ne nousivat rannalle ja tiedättekö mitä - ne alkoivat paritella! Varsinainen kevään merkki! Vähän ajan päästä päätin hienotunteisesti jatkaa matkaani. En päässyt kuin joen mutkan taakse, kun perästä kuului taas "Viik viik" ja näin saukon laskettelevan sujuvasti virran mukana perääni. Jokaisella vihellyksellä se nosti kaulansa pitkälle ja vihelsi. Taisi tulla vielä katsomaan, olenko lähettyvillä. Pysähdyin taas katselemaan, kunnes saukko nousi jään reunalle ja laukkasi takaisin kumppaninsa luokse. Keväällä saattaa siis olla saukkopentuja tiedossa!    (Janika Tanni)

 * Kiinnostaako lintujen muutto sinua? Tästä osoitteesta voit melkein reaaliajassa nähdä, missä päin on tehty muuton havaintoja

 
Valkoselkätikka ja orava Rutalahdessa (Jaakko Tompuri)

Valkoselkätikka ja harmaapäätikka Rutalahdessa (Jaakko Tompuri)

https://docs.google.com/file/d/0B-or7BSlhN7xQkdvc3NtT29yZWs/edit

 

TOUKOKUU 2016

Tornien taistossa 7.5. 2016 syntyi uusi ennätys, 35 lajia:

 

HELMIKUU 2016

18.2 Varpuspöllö vieraili iltahämärässä Etu-Ikolassa Mäkipellon ruokintapaikalla. Se seurasi tarkasti liikkeitäni, poseerasi ja häipyi kun olin kuvat ottanut ja poistunut. Kuva otettu n. 2 m päästä.
Paria päivää aiemmin kuulin viirupöllön huhuilua (huuuu....huh..huh) Etu-Ikolasta n. 1 km nelostielle päin.


Kuvat: Matti Hytönen

MAALISKUU 2015

6.3. kävimme Ilkan kanssa katsomassa uutta kalasääsken pesää Haapasuolla.

Pöllöretkellä Hakasen Mikko kertoi, että kaikkein tihein lapinpöllön (rengastettu) kanta on mitattu lintulaskennassa (10x10km ala) Rutalahden - Selänpohjan - Kivisuon alueella. Tuulen vuoksi kuulemaan emme päässeet sen paremmin lapin- kuin muitakaan pöllöjä.

Vaikka talvi 2013-2014 oli lumeton ja laduton, ei tämäkään talvi ole ollut mikään "wanhanajan talvi". Miten lauhat sää vaikuttavat luontoon? Ainakin entistä enemmän muuttolinnuksi tunnettuja lajeja jää paikoilleen. Jos talviruokinta toimii hyvin, selviää yhä useampi musta- ja räkättirastas täällä Keski-Suomessakin läpi talven. 

ELOKUU 2014

Hupsista! Kesä mennä hujahti jo lopuilleen, sillä rastaat, pääskyset, kurjet ja teeretkin ovat jo selvästi alkaneet parveilla ja mikä sen varmempi syksyn merkki luonnossa! Lintuhavaintoja varten Leky on hankkinut Kirveslammen luontotorniin meidän kaikkien iloksi lintukirjan. Kirja on saanut hyvän vastaanoton ja vieraskirjavihkossa koko ajatusta on kehuttu. Vastikään saksalaiset vieraat olivat hämmästelleet, kuinka Suomessa voi olla tuollainen kirja kaikkien vapaasti käytettävissä! Toivotaan, että kirja myös säilyy tornissa...

HUHTIKUU 2014

Lintujen muutto on kuumimmillaan: 17.4. aamuisella linturetkellä 42 lajia. Rutalahdessa vieraili 18.4. sinirinta.

MAALISKUU 2014

* Koskikaran kierros on siltojen osalta edelleen poikki, mutta muuten reitti on kuljettavassa kunnossa, jos kiertää maantietä Luukkolantien kautta.

* Pikkutikka ihastutti vierailullaan ruokintapaikalla 27.3. Mustarastaita on poikkeuksellisen paljon, samoin peippoja.

* Poikkeuksellisen vähäluminen ja lämmin talvi ilman kansallispuiston latua. Patikkalenkit ovat olleet ahkerassa käytössä ja Rutajärvellä jäät ovat olleet luistelijoiden suosiossa. Nyt jo kevätpäivän tasauksen aikaan joutsenet ovat olleet sulissa pari viikkoa ja mustarastaat kuopivat marjapensaiden alla. 

TAMMIKUU 2014

* Koskikaran kierros Rutalahdessa on poikki toistaiseksi:  vesi on jäätynyt sillankaiteitten korkeudelle. Koskea kyllä kannattaa käydä ihailemassa, voi mennä vuosikymmeniä ennen seuraavaa "näytöstä". Reitille ja kosken taakse Jokivarren polulle pääsee Luukkolantien kautta = ensimmäinen th Leivonmäelle, mäen alla oik.

JOULUKUU
* Jouluaattoaamuna, kun taivaalta tuli vettä ja lämpötila liikkui +2-0 välillä, linturetkellä Höystösensuolla nähtiin 123 teertä, osa pelloilla, osa koivikoissa. Erikoinen jouluaatto!
MARRASKUU

* Eino-myrsky koetteli kansallispuistoa. Kaatuneista puista ei puistossa yleensä ole haittaa, päinvastoin. Valtava, vanha kuusi kaatui kuitenkin Haapalehdontielle koko matkaltaan, joten lahopuuksi sitä ei voinut jättää. Palokärki, hevosmuurahaiset ja käävät olivat heikentäneet kuusen kohtalokkaasti Einon runneltavaksi (L-EN).

 

LOKAKUU

*Linturetki 12.10. Höystösensuolle: yhteensä 105 teertä ,joista 80 lehahti yhdessä parvssa lentoon. Upea näky! Vaaruvuorelle 13.10. matkatessa Korospohjassa joutsenperhe: vanhemmat plus 4 poikasta uiskentelivat pienellä lammella, olivat jo pari viikkoa sitten. Ja Oittilassa joutsenparvi Päijänteellä, siinä 22 lintua. Oletko muuten kiertänyt Vaarunpolun? Jos et, mene ihmeessä ennen talven tuloa. (LB)

* Linturetki Höystösensuon maisemiin oli taas antoisa: teeriä oli pari isohkoa parvea, yhteensä 62 lintua, muutama pulska metso näkyi jo menomatkalla, samoin hiiripöllö metsästi puun latvassa heti Höystösentien alussa. Toinen oli aukolla Riihiahontien varrella, ja oli hauska seurata, kun kuusi pikkulepinkäistä härnäsi sitä. Edellisviikonloppuna oli kuvauksellinen hetki, kun neljä teertä ja yksi metso kököttivät samassa kelossa aivan tien vieressä, ei ollut kukaan ehtinyt ajaa autolla ennen. Tiirassa (valtakunnallinen havaintojärjestelmä, linkki yllä) on jo ollut Kirveslammen torniltakin merkintöjä, Höystösensuolta useinkin, muun muassa tuulihaukka, lapinkirvinen, kapustarinta. Joutsenia näkyi enää yksi aikuinen ja poikanen lennossa ja kurkia ei näkynyt yhtään eikä hanhia. (LB)

ELO-SYYSKUU

Hups, kesä mennä hujahti niin nopeasti, että eipäs kukaan ole kirjannut tänne luontohavaintoja, varmaan mukavia muistoja on kertynyt paljonkin.... Elo-syyskuun vaihde on ollu hyvää lintujen seuraamisen aikaa: Höystösensuolla, joka on lähellä kansallispuistoa, hyvä lintupaikka, lenteli kuun alussa maakotka ja 7.9. kehrääjä piti oikein yksityisnäytöksen puolukoitten poimijoille, se lauloi, lenteli ympäriinsä ja asettui lopuksi aivan lähelle oksanhankaan. Urpistentiellä taas sääksi on näkynyt parikin kertaa. (LB)

KESÄKUU

' kauris toi kesäkuun ensimmäisenä päivänä metsänväen terveiset vierailemalla Vinkkelinmutkan pihoissa Rutalahdessa - vai olisiko se kutsunut retkelle kansallispuistoon....(LB)

TOUKOKUU

' äitienpäiväaamuna 12.5. viisi pikkulokkia Rutajoen suistossa

8.5. käki kukkui puistossa! Kirjosiepot valtaavat uusia pönttöjä asumuksikseen. Toivottavasti tänä vuonna ei tarvitse häätää sinitiaisia kesken pesinnän (l-en)

Toukokuun neljäntenä Leivonmäen kansallispuiston ystävien jokkue: Timo Pylvänäinen, Lea-Elina Nikkilä, Eero Väisänen, Ilkka Arkiomaa ja Pauli Backman osallistui leikkimieliseen Tornien taistoon, jonka BirdLife Suomi järjesti nyt 20. kerran. Kohteena oli tietysti oma Kirveslammen luontotorni. Vieraana kävi myös kansallispuistokummi Fathbardhe Hetemaj. Kahdeksan tunnin aikana havaittiin seuraavat linnut: laulujoutsen, metsähanhi, telkkä, teeri, kuikka, ruskosuohaukka, hiirihaukka, sääksi, kurki, kapustarinta, kuovi, valkoviklo, liro, varis, korppi, peippo, järripeippo, kalalokki, sepelkyyhky, haarapääsky, metsäkirvinen, niittykirvinen, räkättirastas ja laulurastas. Sääntöjen mukaan vain ne linnut, jotka nähtiin tai kuultiin (2 havainnoijaa) tornista, hyväksyttiin. Tuulinen, sateinen ja kylmä sää vähensi lintujen määrää, eikä torni sijaitse varsinaisella muuttoreitillä. Mutta ensi vuonna uudestaan!

HUHTIKUU 2013

* huhtikuun pian kääntyessä toukokuuksi lintulaudalla Rutalahdessa vierailivat 27.4. "tavallisten" vieraitten ohella korpirastas (eka kerta), punakylkirastas ja punarinta, myös kuuden tilhen parvi etsiskeli syötävää ja viime viikolla samoissa aikeissa oli tikli. Käpytikkoja on samaan aikaan useita, jopa 4, mutta valkoselkätikkaa ei ole enää näkynyt ja harmaapäätikkakin käy vain harvakseltaan.

Teerin soidin on pikkuhiljaa saamassa vauhtia.           Kuva Kirsi Immonen

Palokärki on ahkeroinut koko talven kansallispuistossa.  Kuva Terhi Salomaa

- 2.4. ja 3.4. valkoselkätikka vieraili Rutalahdessa vanhassa pihlajassa, 5.4. joutsenia lensi kylän yli

HELMIKUU 2013

Lintulaudalla urpiaisia kymmenittäin!

JOULUKUU

* Joulun aikoihin kovilla pakkasilla lintulaudoilla on kuhinaa. Tali- sini- hömö- ja töyhtötiaisia, punatulkkuja, vihervarpisia, närhiä, harakoita, käpy- ja harmaapäätikkoja vieraili 23.12. Haapalehdon lintulaudalla.

* Koskikara on 1.12. saapunut pohjoisesta talven viettoon Rutajoelle

MARRASKUU

* 26.11. Rutajärven yllä kahdeksankymmenen joutsenen aura matkalla etelään. Lintutornilla seitsemän teertä syyssoitimella. Ja tunnistamaton pikkulintujen "pilvi"

* Koskikaran kierroksella voi ihailla kosken kuohuja korkeampina kuin koskaan; vesi on todella korkealla. Polku on osin aika pehmeä, joten kumisaappaat on hyvä laittaa jalkaan

SYYSKUU

*41 kurkea oli muuttomatkalla kansallispuiston yli 9.9., pari päivää aiemmin sääksi lenteli noin kilon hauki suussaan Rutajärven rantamilla

ELOKUU

' kansallispuistossa on riittänyt mustikoita sekä paikallisille että kaukaisemmille kerääjille - niitä näyttää jäävän vielä linnuillekin. Karpalot alkavat jo hieman punastua.

* uudesta lintutornista on tehty hyviä lintuhavaintoja, jopa lampiviklo ja sääksi useampaankin kertaan

HEINÄKUU

* Hiekkateitten varsilla on poikkeuksellisen paljon metsämansikoita. Nam!

* Heinäkuun aluksi otettiin uusi luontotorni käyttöön. Nyt kannattaa retkeillä Kirveslammen lenkillä. Avajaiset ovat myöhemmin tänä vuonna.

KESÄKUU

* Juhannusaattoiltana liro otti kulkijat Kirveslammen lenkin uudella lintutornilla vastaan; ehkä sillä oli pesä tai poikaset lähettyvillä, "selostus" oli kova!

* Kirveslammen lenkillä on lämpiminä päivinä paljon ja monenlaisia perhosia liikkeellä

* maakotka avasi komeasti kesäkuun lentelemällä Selänpohjassa Järnätjärven maastossa 1.6.

TOUKOKUU

* Koskikaran kierros Rutalahdessa on taas parhaimmillaan: vesi on kokrealla ja kosket komeita...

* Helatorstaina vaiveron helmiäiskellot kimaltavat Haapasuolla, suokukan roosat nuput ihan pieniä ja suopursun latvanuppu jo turpoaa. Kimalaiset ja sinisiivet ahkeroivat, hyttysiä ei näy. Kuikkapari aallokossa Haapajärvellä.

* Punavarpunen on lentänyt kesämaisemiinsa Intiasta

* Rutalahdessa on 15 joutsenen parvi jo kohta viikon verran lepäillyt pellolla. Töyhtöhyyppäpariskunta on äreänä ja yrittää saada niitä pois "omalta" peloltaan. Kalalokit ja kuovit eivät piittaa suurista sukulaisistaan. Tikli ilmestyi 12.5. pihaan.

* Kansallispuistossa Toivakan eläkeläisten kanssa kuunneltiin käkeä 9.5.

* Käki on jo avannut äänensä ja pääskyset pyrähtelevät kylän yllä: kesä! (8.5.)

* Nyt kannattaa jo etsiä korvasieniä. Eviran ohjeitten mukaan kevään herkut on keitettävä väljässä vedessä (1 osa sieniä, 3 osaa vettä) kaksi kertaa viisi minuuttia välillä vettä vaihtaen. välillä on huuhdottava, samoin lopussa. Kuivatut korvasienet on liotettava pari tuntia ja sen jälkeen käsiteltävä samoin kuin tuoreet. Tuuletuksesta on huolehdittava hyvin. Metsään vain! Kansallispuistoon on nousemassa paaaaljon! korvasieniä...

HUHTIKUU

* vihervarpusia ja järripeippoja on ollut ruokintapaikalla kymmenien lintujen parvi päivittäin - enemmän kuin koskaan ennen

* 15.4. satakieli värjötteli Rutalahdessa kylärannassa kuusiaidassa, Korkkimäellä pyöri 150-200 peipon parvi ja Matkuksella oli haapana.

* 14.4. punarinta pyörii Rutalahdessa

* 13.4. Haapasuolla kuuluu kurjen huuto! Peipposia on kymmenittäin, mustarastaita on ollut pitkään ja juuri nyt Haapalehdossa ensimmäinen punarinta ja sepelkyyhky ovat syömässä lintulaudan alla.

*"Västäräkistä vähäsen...." 12.4. se ilmestyi Rutalahteen, mutta pääskystä ei ole vielä näkynyt ja samana päivänä Ikosen Eero näki myös leskenlehden

*Pitkään jatkuneet kerstehanget ovat mahdollistaneet retket kansallispuistossa myös ilman suksia

* Pitkäperjantaina 6.4. klo 12.00 peippo ilmestyi Vinkkelinmutkaan Rutalahdessa, joten kesä on jo oven takana: "Puoli kuuta peipposesta"

 

MAALISKUU

*Rutalahdessa Koskikaran kierros on edelleen jäässä ja vaarallinen kulkea sortumavaaran takia. Pysytään toistaiseksi pois.

* Kansallispuistossa Harjunlahden pienellä puolella joutsenpari tanssi häävalssia 18.3. illan suussa.

* Kevät on jo tullut: ensimmäinen joutsen lensi aamulla 15.3. Päijänteeltä Rutajokea myötäillen ja Luokkimäessä oli teeriparvi soitimella: 1 naaras hämmästeli, kun 14 urosta pörhisteli höyheniään

* ilveksiä on Rutalahden kylän liepeillä liikkeellä

HELMIKUU

* "Helmikuu helistää" Aamulla 1.2. oli pakkasta 24 astetta.

TAMMIKUU 2012

* Rutalahdessa on lintulaudalta muistiin merkitty tammikuussa seuraavat linnut: kuusi-, sini- ja talitiainen, viherpeippo, keltasirkku, varis, urpiainen, korppi, harakka, fasaani, pikkuvarpunen, käpytikka, punatulkku, peippo. (Ja naapurin Julle-kissa!)
*Bird Lifen Pihabongaus on ohi, tänä vuonna pakkasta oli sen verran reilusti, että lintuja oli vain vähän: 29.1. klo 12-13 lintulaudalla Rutalahden keskustassa kävi 7 talitiaista, 6 sinitiaista ja yksi viherpeippo.
*Koskikaran kierros Rutalahdessa on kyllä juuri nyt tosi komea, mutta vesi on niin korkealla, että polkua ei pääse kulkemaan. (29.1.)
* Jos mielit Kansallispuistoon retkelle talvella, Leivonmäen kirjastosta saat lainksi yhdistyksemme lumikenkiä (pääasiassa koululaisten kokoja).
* Fasaanipariskunta on majaillut koko talven Rutalahdessa kylän keskustassa. Joulukuussa lintulaudalla kävi yhteensä 12 eri lintulajia. Koskikaran kierroksella on joka päivä runsaasti saukon jälkiä.
* Ensimmäinen kunnon pakkaspäivä oli vasta 8.1., kun mittari laski alle -10. Lintulaudoilla on silti riittänyt vilskettä. Hiihtämiseen lunta on paikoin sentään nipinnapin riittävästi.
JOULUKUU
* Viime vuonna tänään 18.12. oli 25 astetta pakkasta, nyt tulee vettä taivaan täydeltä! Eivät ole vuodet veljeksiä...
MARRASKUU
*Jyväskylän puolella Rutalahdessa pyörii fasaaniparvi, jossa on viisi naarasta ja yksi uros. Olisiko viime talven pariskunta saanut poikasia, vai ovatko karkuteillä jostakin?
* Kuun alussa maakotka lenteli Vällyhoilon laaksossa ja nyt se on nähty Urpisten tien varrella, kun korpit hätyyttelevät sitä.
*kolmas marraskuuta, kun olimme karpaloita keräämässä Kirveslammen lenkin varrella, pyrstötiaisparvi pyrähti paikalle
LOKAKUU
 
*Edes kevättulvien aikaan Koskikaran kierroksen koskissa Rutajoella ei ole niin paljon vettä kuin nyt. Kosket kuohuvat tosi komeina, kannattaa retkeillä. (22.10.) Ja metsistä löytyy vielä muitakin sieniä kuin suppilovahveroita, muun muassa vahakkaita ja valmuskoita. Tänään löysimme myös kantarelleja hyvän satsin.
5.10. tepasteli riekko Haapalehdon tiellä. Ensimmäinen havainto tällä tienoolla yli kymmeneen vuoteen. Tervetuloa takaisin!
Kiitos kaikille lapsille ja nuorille sekä heitä kannustanaille aikuisille. Saimme ihan mukavasti luontovisailuun vastauksia. Palkintojenjako on Kurkiauran koululla 30.11. klo 10 alkaen.
SYYSKUU
* Minulla on ehdotus: mitä jos jokainen pitäisimme taskussamme ylimääräistä pussia, kun liikumme kansallispuiston reiteillä. Ai miksi? No siksi, että jos joltain toiselta on tipahtanut roskia puistoon, voisimme poimia ne pois...
* Lehdet ovat nyt täynnä sisustusvinkkejä, joissa on käytetty jäkälää ja sammalta. Tiedäthän, että niitten kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin! Putkahti mieleen, kun Selänpohjassa erään polun alussa on selvästi kerätty aineksia parvekkeen koristeluun... Kansallispuistostahan ei nyt missään tapauksessa saisi niitä kiskoa! Ei, eivät varmasti ole thaimaalaisystäviemme keräämiä, niitä oli otettu vain noin yhden talouden tarve.
* 16.-18.9 viikonloppuna käynnistyi kurkien muutto Haapasuolta kohti länttä komeissa, noin sadan kurjen auroissa. 
* Nyt kannattaa nostaa nenä kohti taivasta ja seurata, mitä lintuja on liikkeellä kohti etelän lämpimiä, ainakin kurkia on jo ollut suuria parvia liikkeellä ja BirdLifen tiedotteen mukaan viime viikonloppuna 16.-18.9. oli taivaalla 50 000 kurkea. Rutalahden rannassa on taas harmaahaikaroita, ne ääntelevät aika rumasti "kolistelemalla".
*Lasten ja nuorten Luontovisailu kestää vielä syyskuun. Kannattaa tehdä retki yhdessä kansallispuistoon, tulostaa vasemmasta palkista osallistumiskaavake ja kerätä siihen kokemuksia. Visailussa on paljon todella hyviä palkintoja. Tarkemmat ohjeet löytyvät myös sivupalkista.
* Lekyn sieniretkellä (10.9.) oli 50 henkeä ja saaliiksi löytyi yhteensä noin 130 eri sientä, mukana useimmat hyvistä ruokasienistä ja myös myrkkysienistä, sekä muutama värjäyssieneksi käypäinen. Joitakin oli vain huviksi tunnistettavaksi. Todettiin, että sienivuosi on lajeiltaan, määrältään ja laadultaan erinomainen. Kansallispiston maastoista on löytynyt tänä syksynä varsinkin kantarelleja, mustatorvisieniä, vaaleaorakkaita ja keltahaarakkaita normaalia enemmän. Herkkutatteja ja punikkitattejakin hyvin, rouskuja voi vielä nousta, jos ilmat pysyvät plussan puolella. Supppilovahverotkin jo alkavat olla poimittavia, ja niitten satokausihan kestää lumiin saakka.
* No nyt on sitten meidänkin perheen matsutakekausi avattu! Nimittäin ensimmäistä kertaa kansallispuistosta löysimme 4.9. näitä japanilaisten suurena herkkuna pitämiä sieniä - säästetään lauantain sieniretkelle ainakin malliksi... (LB)
* Hups! Erös rutalahtelainen koki tänään 4.9. elämänsä ikimuistoisen sieniretken: Syysniementien varressa samoille apajille ilmestyi KARHU! Hyvin kövi molemmille!
* Huom: Sieniretken jälkeen keruutuoteneuvojat voivat tenttiä sieniä neuvojakorttiinsa. Retki 10.9. klo 9.00, lähtö Selänpohjasta parkkipaikalta, Vetäjinä keruutuotetarkastaja Martti Hakala ja sienitutkija Kaisa Mustola. Jäsenille maksuton, toisilta peritään 2 euron retkimaksu. Omat eväät mukaan. Voit tuoda sieniä tunnistettavaksi.
ELOKUU
* Iso-Pirttijärvellä joutsen opetti niskuroivaa ja lähes itsensä kokoista poikasta lähtemään lentoon ja laskeutumaan. Kielenkäytöstä päätellen poikanen oli pahimmassa murkkuiässä... (28.8.)
* Kansallispuistossa on vielä vaikka kuinka paljon hyviä mustikoita poimittavaksi. Lehdet ovat hieman karisseet ja marjat näkyvät hyvin. Erikoisesti mehumarjoja kannattaisi vielä pistää talteen.
* Kantarellien, mustatorvisienten ja vaaleaorakkaitten ohella tämä vuosi on keltahaarakkaitten vuosi. Saimme täyden lastin ja vielä jäi toisillekin. Mutta pieni pyyntö: JOS ET ITSE KRRÄÄ JOTAIN SIENIÄ, ÄLÄ POTKI TAI POLJE, joku muu voi niitä tarvita.
*Auringon kämmenellä puolukat alkavat jo olla kypsiä, mutta jos on vähänkään puustoa, vielä kannattaa odottaa muutamia päiviä, jos ei sitten mieli hyytelöä. (28.8.) Odotusajan voikin käyttää sienimetsässä, erikoisemmista sienistä on hyviä saaliita tiedossa!
*Hirvikärpäset ovat taas "ilonamme"! Olimme aamulla 26.8 metsässä ja toinen sumutti itsensä uudella hirvikärpäskarkotteella, hinta noin 20 euroa, tähän mennessä kovan kiroilun jälkeen 7 kärpästä löytynyt vaatteista, vielökin kutisee... Toisella valkoinen takki ja päässä 1=yksi hirvikärpänen. Että ihan heti ei kannata karkotetta hankkia! Tosin "seitsemän saaliin" henkilö kävi tiheässä pusikossa.
* Sateiset kelit ja suhteellisen kylmät yöt ovat virittäneet erityisesti herkkutatit kasvuun. Myös myöhässä olleita haperoita on nyt metsissä ja haaparouskujakin jo kerättäväksi asti. Ja sienessähän kannattaa käydä, vaikka ei mitään löytäisikään! (24.8.)
* Komea ukonsieni keikistelee yksinään Raution hevosaidassa Rutalahdessa. Uskaltaisikohan?
* Vinkkelinmutkan ilopilleri satakieli on pesinyt pihassa, mikä ei liene ihan tavallista. Kolme reipasta poikasta opettelee elämän alkeita suuren pihlajan suojissa
* perhostenmetsästys kotipihaan alkaa onnistua: eilen (13.8.) punalatvassa oli 11 nokkosperhosta, suruvaippa, amiraali ja 2 neitoperhosta yhtä aikaa. Perhosperennat tuntuvat olevan varmimipia houkuttimia
* pääskyset lähtivät jo kuun vaihteessa ja muutenkin lintumaailmassa on syksyn läheisyys havaittavissa. Kansallispuistossa kuhisevat nyt pääasiassa marjastajat, jotka tallettavat hyvää mustikkasatoa talven varalle. Sienien osalta sensijaan uhkaa tulla jo toinen katovuosi, jos ei runsaita sateita saada pikapuoliin. 
HEINÄKUU
* viimeisessä Erä-lehdessä Suomen kansallispuistot-kirjan kirjoittaja kirjoittaa myös meidän puistosta. Hän tykkäsi kuuleman mukaan Soimalammesta ja Mäyränkierroksesta ja ihastui Korvenkoskeen Koskikaran kierroksella, siitä on hieno kuvakin. ERÄ 9/2011
* tänäänkin 22.7. Elli ja Linus Löngrenillä oli seikkailujen päivä kansallispuistossa: matkalla Joutsniemeen kaatui iso kelo melkein heidän niskaansa! ja perillä Linus löysi rantavedestä ison, elävän isojärvisimpukan. Se tietysti pääsi takaisin veteen.
*tukholmalainen 8-vuotias Linus Lönngren oli Lintuniemen maastossa 21.7. täyttämässä Luontovisailu-kaavaketta, kun hän teki todellisen löydön: keltatuhkelon. "Minä kyllä luulin, että se on keltainen peruna, mutta vaari sanoi, mikä se on." Vaari on keruutuoteneuvoja. (Siis se on sieni...)
* 12-vuotias Ellinor Lönngren näki Kirveslammen lenkillä elämänsä ensimmäisen lihansyöjäkasvin eli kihokin 21.7.
* käy kurkkaamassa sivustoa: Ikkuna Suomen Luontoon
* Korkkimäellä Rutalahdessa ihastuttaa puhtaan valkoinen kanerva sinipunaisen kanervameren keskellä
* Satakieli on majoittunut pihapihlajaamme konsertoimaan, on pitänyt konserttia jo kolmena aamuna (Vinkkelimutka Rutalahti)
* Mustikkareissulla kansallispuistossa näkyi jo männynpunikkitatteja, joitakin haperoita, lehmäntatteja ja yksi kehnäsieni - vain hetki ja päästään taas kunnolla sienestämään (13.7.)
* Wanha kansa tiesi, että saunavastat on taiteltava juhannuksen jälkeen ensimmäisen uuden kuun aikaan. Silloin rauduksen lehdet ovat valmiit, eivätkä irtoa. Vastarpeita ei tietankään saa ottaa kansallaipuiston koivuista, eikä toisen maalta muualtakaan
* 7.7. aamulla Haapalehdon haarapääskyt poikasineen ensilennolla. Voi sitä lentämisen riemua! Pesät pääskysillä on sekä puimalan kurkihirren päällä, saunan räystään alla että lampaiden karsinassa navetassa.
 
*6.7. kymmenen kuikan parvi piti sukellusnäytöksen Rutajärvellä Kirkkoselän kupeessa. Olipa upeaa katseltavaa! Halttusessa ja Niinisaaressa kannattaa ehdottomasti käydä makkarapaketin kanssa ja siellä on hyvä yöpyäkin. Vene tietysti tarvitaan... Vihkossa on tasaisesti, mutta ei koskaan ruuhkaksi kävijöitä.
* Kovat helteet koettelivat kesä-heinäkuun vaihteessa ja 2,7. tuli Rutalahden suunnalla kova sade: puolessa tunnissa satoi 34 milliä ja mukana oli myös peukalonpään kokoisia rakeita. Suuren luokkakokousväen porukka oli Koskikaran kierroksella ja retkeilijät olivat märempiä kuin suihkussa käyneet!
* Nyt pitäisi olla paras aika bongata kehrääjä, kansallispuiston nimikkolintu
 
 
KESÄKUU
*Jos haluat lähettää terveisiä kansallispuistoretkeltäsi, nyt olemme julkaisseet upouuden postikortin, jossa monia kuvia eri puolilta kansallispuistoa. Korttia myydään Rutalahdessa Old Ladyssa, Leivonmäellä TB:llä ja K-market Leivonmäessä ja Joutsan kirkolla K-supermarket Joutsassa, Huttulassa ja Tikanderin grillillä. Lisää myyntipaikkoja tulee juhannuksen jälkeen. Myös hallituksen väellä on kortteja "takataskussaan", joten kysele Merja Oleniukselta, Lea-Elina Nikkilältä, Paul Backmanilta, Viola Frediniltä tai Helena Kaartiselta. Jos haluaisit kortteja enemmän käyttöösi, ota yhteys Lea-Elinaan. Niin ja tärkein: Kortin myynituloilla järjestämme kesällä 2012 yksinään asuville tai laitoksissa asuville vanhuksille virkistysretkiä kansallispuistoon.

 

*Koskikaran kierros Rutalahdessa on nyt loistavassa kunnossa: sillat on korjattu ja pitkospuita vaihdettu - ja koskikin näyttää juuri nyt parastaan.

 

* Ikäviäkin luontohavaintoja sattuu silmään: lupiinit ovat valtaamassa Selänpohjassa myös kansallispuiston reittejä - siinä olisi meille kaikille talkoitten paikka repiä ne pois. Ja toinen harmillinen juttu on se, että kaikki retkeilijät eivät muista, että kaikki roskat pitää tuoda pois metsästä, olivatpa ne miten vähäpätöisiä tahansa! Voisimmekin ottaa tavaksi poimia "unohtuneita" roskia reittien varrelta omaan roskapönttöömme.

 

* Geologiaretki on nyt muistojen joukossa. Saimme rautaisannoksen tietoa alueen geologiasta Maija Haavisto-Hyväriseltä. Kiitos vetäjälle!

 

 

TOUKOKUU

 

*Vinkkelinmutkassa Rutalahdessa oli 4.5. iltapäivällä uskomaton näky lintulaudan alla, kun 120 ! järripeippoa kupsutteli viime talven kuorijämiä. Parvi pyrähteli, mutta 120 sai laskettua - siinä voi olla parin heitto puoleen tai toiseen. Mustarastas pällisteli yksinäisenä parven keskellä kuin pappi ja pian tulivat yksinäiset peippo, keltasirkku ja viherpeippo ihmettelemään. Myös sinisorsapari on usemman päivän majaillut pienen kuusen suojissa ja lähinnä rouva on kuopsutellut auringonkukan siemenkuoria.

 

* 2.5. koko Rutalahden selkä Päijänteestä vapautui jäistä

 

 

 

HUHTIKUU

 

* Koskikaran kierros Rutalahdessa alkaa pääsiäisen aikaan olla jo kokonaan käveltävissä, kumisaappaat kannattaa laittaa jalkaan. Koski on erikoisen upea, vaikka Rutajärvessä ja Päjänteessäkin vesi on matalalla.

 

 

 

* Rutalahdessa Puttosen Kalevi näki ensimmäisen västäräkin 20.4. ja nyt niitä pyörii jo enemmänkin. ""Västäräkistä vähsen..." Hiekkolan pellot ovat oikea lintuparatiisi: aamulla 22.4. muunmuassa oli useampi töyhtöhyyppäpariskunta ja yli 100 räkättirastasta, joten "hyvästi mansikat!" Ja Rutajoen suu on juuri nyt hyvä paikka bongata jos vaikka mitä vesilintuja.

 

* 15.4 kuovin ihana huilu soi Haapasuon laidalla ja metsässä sepelkyyhky huhuilee kuin pöllö.

 

 

 

* Urpiaisia ei ole näkynyt moneen viikkoon Rutalahdessa ruokintapaikalla. Invalidi-urpiainen saattoi häipyä parven mukana, tai yhtä hyvin naapurin Julle päästi sen lintujen tuonilmaisiin... Eikä siis reppana-peippokaan selvinnyt talvesta, kaksi hyväkuntoista porskutteli kyllä talven läpi. Tänään 8.4. mustarastaita ja peippoja on ollut ruuhkaksi asti, ensimmäistä kertaa huomasimme, että mustarastas pisteli talia oikein tosissaan tuulensuojaan. Pölkkypäitten kannattaa muuten pitää Rutalahdessa lakki päässä: käpytikkoja on useita yksilöitä, samoin harmaapäätikkoja ja palokärkikin soittaa pylvästä ihan keskustassa.

 

* Onnittelut Vinkkelinmutkaan, mahtava talviperhe teillä on ollut siellä hoidossa. Miten se invalidi-urpiainen selvisi lumilasaretissa talven yli? Haapalehdossa on nyt ollut peipposparvessa taas järripeippo. 8.4. sai mahtava lintu sydämen pamppailemaan. Näin maallikkona sen kyllä määritin nuoreksi maakotkaksi. Niin paljon valkoista oli tummien siipien alapinnalla. Oli hyvän matalalla, joten oli helppo seurata paljaalla silmällä.

 

 

 

* - Vuoden 2011 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana on Vinkkelinmutkassa Rutalahden kylän keskustassa lintulaudalla tai sen läheisyydessä vieraillut seuraavia lintuja: talitiainen, sinitiainen, viitatiainen, hömötiainen, kuusitiainen, käpytikka, harmaapäätikka, viherpeippo, keltasirkku, harakka, punatulkku, urpiainen, peippo (ollut koko talven), puukiipijä, varis, varpushaukka, tundraurpiainen, fasaani, närhi, tilhi, korppi, koppelo, palokärki. Yht. 23 lajia. Kevätmuuttajista on 7.4. mennessä havaittu joutsenia, mustarastaita, vihervarpusia ja joen suistossa harmaalokki.

 

 

 

 

 

5.4 ensimmäinen kurki tervehti Haapasuon yläpuolella komealla huudollaan! 

 

Mustarastaita ja peipposia pomppii pihapiirissä ja taisi jo räkättirastasparvikin pyrähtää ohi. KEVÄT!

 

 

 

* Rutalahdessa on jo mustarastaita.

 

* Vanha kansa toivoi huhtikuun olevan viileä, sillä "jos huhtikuulla on lämpimät ilmat, tulee pitkä ja kylmä kevät." Tiedettin myös, että "Kun on kylmä huhtikuu ja märkä toukokuu, niin on täysi heinälato." Kevätsateesta ajateltiin: "Sataen suvi tuleepi, vuoten vesi lankeaapi."

* Huhtikuun arvellaan saaneen nimensä metsätöistä: keväällä kaadettiin havupuukaski eli huhta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MAALISKUU

Tohtori Jukka Syrjäsen alustus Rutalahden kyläkokouksessa Päijänteen ja Rutajoen taimenen tilasta sai mietteliääksi. Suurelta osin kansallispuistoon kuuluvan joen kunnostus lisäsi vain hieman poikastuotantoa, poikasia kyllä kasvaa vaellusikäisiksi asti, mutta ne kalastetaan ennen kuin ne ehtivät nousta ensimmäistäkään kertaa kutemaan. Osakaskunta on Rutalahden rauhoittanut verkkokalastukselta, mutta kauempana Päijänteellä Syrjäsen mukaan verkkoja on liikaa. Hänen mukaansa pitäisi suosia pyydyksiä, joista kalastaja voi valita, mitä ottaa, mitä jättää. Menneitten vuosikymmenten ennätyskalat ja Pietarin kalansaaliit jäävät luultavasti viimeisiksi taimenen osalta. Vaikka muuta luontoa säästyy kansallispuistoalueella, Päijänteen taimen on kansallispuiston lainsuojaton. Olemmeko me sukupolvi, jonka aikana Keski-Suomen maakuntakala järvitaimen kuolee sukupuuttoon! LB

25.3. Haapasuon yllä joutsenpari tervehti kansallispuiston ystävää!

Joutsenista on jo useita havaintoja - nyt on kevät siis virallisesti tullut!

Tervetuloa Rutalahteen Koskikaran koululle keskiviikkona 23.3. klo 18.00 kuulemaan, mitä havaintoja tohtori Jukka Syrjänen on tehnyt Päijänteen lohesta ja sen kotijoesta Rutajoesta väitöskirjaa valmistellessaan.

Koppelo pörhisteli yllättäen lintulaudan alla Rutalahdessa.

Wanha kansa tiesi, että "jos maaliskuussa varis tepastelee tiellä, tulee paha kelirikko, mutta jos se on siivillään, pitää kaunista kevättä!" - ainakin tänään 10.3. varis lenteli Koskikaran koulun luona.

Vuoden viides kova tuuli on maaliskuussa, ja jos se osuu ennen 13. päivää ja on aurinkoista, on luvassa erinomainen vuosi. Ja se kova tuuli osui eiliseksi ja täksi päiväksi, joten varaudutaan hyvään vuoteen! Varmaan wanha kansa tarkoitti satoa, mutta saahan se tulla muutenkin hyvä vuosi!

Kuuluu vain suhina, kun lumipeite ohenee, tänään 10.3. oli päiväkahvin aikaan 3,9 astetta plussan puolella ja kova tuuli.

Kansallispuiston uudella ladulla on mukavaa kuunnella lintujen keväisen laulun ensi sointuja ja kohta jo tehdä ensimmäisiä muuttolintuhavaintoja. 

HELMIKUU

* Vain kivenheiton päässä kansallispuistosta on tänä talvena kalamiesten pyydyksiin käynyt vähän erikoisempaa saalista Rutaniemessä: ensin Jaakko Kangas sai 8,5 kiloa painaneen kuhan ja helmikuun lopussa Kalevi Kokkonen parikiloisen nieriän, joka on harvinainen Päijänteessä.

* Päivän piteneminen näkyy nyt helmikuun lopussa hyvin myös lintujen ruokailuaikatulusta:  "päivävuoro" on tullut jo noin 10 minuutia aiemmin kuin vielä viikko sitten. Tänä aamuna (25.2.) ensimmäinen sinitiainen aloitti ruokailun klo 8.00, talitiainen tuli 8.01, viherpeippo 8.03 ja kuusitiainen ja urpiainen 8.04. Keltasirkkuja tulikin kerralla parvi ja ne tulivat vasta 8.10. Peippo vähän myöhästyi, se oli paikalla 8.20. Puolen päivän tietämissä pistäytyi harakka ja yksi naaraspunatulkku. Fasaani ei ole enää käynyt, vaikka se on koko talven ollut Viljasen Teuvon hoidossa Pajan kuusen alla, myöskään tundraurpiainen ja viitatiainen olivat vain läpikulukmatkalla. Käpytikka ja harmaapäätikka käyvät heti, kun pakkasta on vähän enemmän.  Kaksi oravaa ovat myös päivävuorolaisia, mutta jänis tulee tasan klo 9.00 illalla yövuoroon puhdistamaan päivältä jääneet kaurat ja auringonkukansiemenet.

* Kevättä on linnuilla rinnassa ja aurinko paistaa, vaikka paukkupakkaset karkottaa ihmiset sisätiloihin. Korppipariskunnan äänekäs vuoropuhelu enteilee pesintäajan kohta koittavan. 

Tekeillä oleva latu Harjunlahden parkkipaikalta Harjujärven laavulle tuo ihan uusia mahdollisuuksia luonnon ja kevääntulon tarkkailuun.

Lämpimiä ajatuksia Vinkkelinmutkan peipoille!

* Vaikka on vasta helmikuu alkamassa, linnuilla tuntuu olevan jo kevättä rinnassa: laulu kuuluu jo, kun aurinko lämmittää. Peipot ovat Vinkkelinmutkassa Rutalahdessa edelleen hengissä ja hyväkuntoisia.

TAMMIKUU

* Tammikuu on jo lopuillaan, mutta Koskikaran kierroksen nk. Luukon lenkkiä, eli alkuosaa polkua pitkin ja loppuosa Luukon sillalta tietä myöten, on kuljettavassa kunnossa ja jääpadot hienoja. Polku on kapea, mutta siitä pääsee. Polun varrella voi nähdä, kuinka saukot ovat laskeneet mäkeä koskeen ja niillä on selvät omat polut ihmisten reitin rinnalla. Koskikarat ovat varmaan ylemmällä juoksulla, sillä niitä ei ole näkynyt.

* Rutalahdessa peippo on saanut kaverin ja nyt kaksi peippoa pyörii laudan alla. Varpushaukka on ollut saalistusretkellään ja pikkulinnut ovat muutaman päivän olleet varpaisillaan. 8.1. urpiaisten joukossa oli tundraurpiainen, uutisen mukaan niitä on juuri nyt paljon liikkeellä. Myös puukiipijä on monen vuoden tauon jälkeen ilmestynyt rapistelemaan lahon pihlajan kuorta. Yöllä rusakko istuu herkuttelemassa siemenillä ja päivällä kaksi oravaa heiluvat lintujen seassa. LB

* 4.1. hieno osittainen auringonpimennys, joka näkyi melko hyvin pilvistä ja lumisateesta huolimatta. Lunta on Leivonmäellä todella paljon ja talviluonto on kaunis.

JOULUKUU

* Välipäivinä Rutalahdessa on lintulaudalla ollut kova vilinä. PEIPPO, luit ihan oikein(!), on häärinyt viherpeippojen joukossa. Se on virkeä ja terveen näköinen yksilö ja ihmeesti kestänyt pakkasetkin.

* Helmipöllö on aloittanut puputuksen Haapasuolla ja töyhtötiainen on saapunut lintulaudalle (L-EN).

*Harmaapäätikkapari on ollut jokavuotinen vieras, joten odottelen tulevaksi piakkoin. Taliahan on sille tietysti oltava, kuten muillekin tikoille. Juuri kuuntelin pakkasillassa helmipöllön puputusta. Näin aikaisin talvella en sitä muista kuullenikaan aikaisemmin.

* Jo alkusyksystä Maire Huikko huomasi pihansa peippoparvessa valkoisen yksilön. Sillä oli vain joku pieni tumma viiru. Lintu kävi parina päivänä, ja Maire ennätti ottaa valokuvan, josta lintuasiantuntijat tutkiat erikoista lintua ja ovat nyt lähettäneet viestiä, että se mitä ilmeisimmin on albiino peippo.

* Syötämme linnuille auringonkukansiemeniä ja kauraa, jonka pääosin heitämme keltasirkkuja ajatellen maahan. Lisäksi on pari talitankoa ja talipalloja. Harmaapäätikkoja on imeisesti Rutalahdessa nyt useampia, koska monet kertovat niitä nähneensä lintulaudoillaan. Puukiipijää ei ole näkynyt moneen vuoteen ja töyhtötiainenkin on tosi harvinainen vieras. Viitatiainen on hyvin vaikea tunnistettava; paitsi, että se muistuttaa niin paljon hömötiasita, se liikkuu niin vikkelästi, että ei millään ehdi tarkastella yksityiskohtia. Ehkä (?) se, että siivistä puuttuu hömötiaisen vaalea väri "paneeli", on selvin erottava merkki. Vieläkin kannattaa mainostaa viimeistä Linnut-lehden numeroa, siinä on kaikista selvimmät tunnistusohjeet. Viitatiaista ei (vaikka kirjat ja lehti yms ovat ikkunan ääressä tunnistamista varten) ole nyt näkynyt Rutalahdessa. Muita lintuja on erittäin runsaasti, ehkä se karttaa "kansanpaljoutta". (L.B)

* Hienoja havaintoja Rutalahdessa! En ole kyllä aivan varma, erotanko tuon viitatiaisen kiiltävän mustan päälaen ja likaisenvaaleat posket tavallisesta hömötiaisesta ja kuusitiaisen kanssakin saa olla tarkkana, jotta sen saisi bongattua. Olen kaivannut jokavuotisista vieraistani töyhtötiaista, puukiipijää ja harmaapäätikkaa. Keltasirkkuja ei jostakin syystä myöskään näy Haapalehdossa, mutta syyksi olen ajatellut sitä, että lintulaudoilla on vain auringonkukan siemeniä ja pähkinöitä, ei kauraa. (Lea-Elina Nikkilä) 

* Samat lajit ovat NYT Rutalahden Vinkkelinmutkan lintulaudan vakiovieraita kuin Haapalehdossa. Lisäksi melkein päivittäin käyvät harmaapäätikka ja keltasirkut ( ainakin silloin, jos on luvassa pyryä.), sekä kuusitiainen ja yhtenä päivänä viitatiainen. (Linnut- lehdessä on hyvät ohjeet tunnistamiseen) "Bongari" Backman on melko säännölliseti päivittäinpitänyt kirjaa lintulaudan vieraista lokakuun alusta ja tuo 13 lajia olivat jo 19.10. Silloin ruokintapaikalla kävivät seuraavat linnut: pikkuvarpunen (3), sinitiainen (3), talitiainen (10), viherpeippo (10), varis (2), harakka (1), järripeippo (3), peippo (2) (Kaksi rentun näköistä peippoa jäivät ressukat tänne, kun muut lähtivät - nyt ovat jo hävinneet), Käpytikka (1) (Iski talitiaista laudalla niin, että höyhenet pöllysivät), närhi (1), punatulkku (1), mustarastas (1) ja vihervarpunen (1). Hauska seurata, miten lintulaudan vieraat ovat osin vaihtuneet, ja satunnaisesti käy myös muita lintuja. Ruokinta meillä aloitettiin jo aikaisin syksyllä. Ja muuten: nelostien "toisesta puolesta" on toivakkalainen runoilija Ainomaria Hakanen kertonut koskettavasti runossaan "Valtatie - vallan tie", jossa hän kertoo Terrisuosta. Runo löytyy hänen uudesta runokirjastaan "Kudoksia ja fantasiaa". (Leila Backman)

* Haapalehdon lintulaudalla sini-, hömö- ja talitiaisia, viherpeippoja ja vihervarpusia, urpiaisia, punatulkkuja, käpytikka, pari harakkaa ja närheä. Untuvat aitan katolla kertovat myös jonkun petolinnun aterioivan lintulaudan lähellä. Mutta mitä lajeja Rutalahdessa on näiden lisäksi. Niin ja onnea viitatiaishavainnosta – liekö paennut liikennettä; uusi nelostie jätti aika monta neliötä luonnon monimuotoisuutta alleen, vaikka tokihan se lisää liikenneturvallisuutta!

* Joulukuu alkoi komeasti, kun uusi nelostie avattiin - ja viitatiainen havaittiin ensimmäistä kertaa Rutalahdessa!

MARRASKUU

*Koskikaran kierroksella oli kymmenen pyrstötiaisen parvi, mutta pohjoisesta muuttavat koskikarat eivät vielä olleet joella. Rutalahden kylällä lintulautojen läheisyydessä pyörii harmaapäätikkapariskunta ja yksinäinen fasaani. Parhaana päivänä laudalla on käynyt 13 eri lintulajia. Rutajoen suiston haavikossa oli pikkutikka 22.11.

* Isänpäivänä 14.11. aurinko pilkistelee ja valkea lumi peittää maisemaa. Lintujen talviruokinta on alkanut ja syöjiä riittää; tali-, hömö- ja sinitiaisia, punatulkkuja, vihervarpusia, närhiä ja harakoita.

LOKAKUU

* 18.10 on taas lumi suolta sulanut ja karpaloiden poiminta voi jatkua. Useimmista muista marjoista poiketen karpaloita on aivan mukavasti ja kooltaan osa kuin kirsikoita! Painukaahan suolle!

SYYSKUU 

*Luonto ei pettänyt kuitenkaan tänäkään vuonna: vaikka mittarissa oli pahimmillaan miinus 4,5 astetta alkuviikosta, kansallispuiston mäntykankailta löytyy terveitä, pieniä herkkutatteja ja vähän muitakin sieniä.(29.9.) Ja suppilovahverothan eivät piittaa vähän kovemmastakaan pakkasesta, niitä voi löytää lumen tuloon asti.

 

*Ikävä kyllä sieniretki jouduttiin perumaan. Kansallispuiston alueella on satanut viime viikkojen aikana todella vähän. Kuivuus tuntuu olevan aika paikallista ja se vaikutti myös mustikkasatoon. Vielä sentään on syksyä jäljellä ja sieniäkin varmaan saadaan, kunhan syyssateet alkavat. Niitä odotellessa jätetään jäähyväisiä etelään lähteville muuttolinnuille. 

* Heti kuun vaihtuessa syyskuuksi Rutalahdessa lenteli harvinainen vieras: maakotka. Useampi kyläläinen sai iltapäivän kahvitunnin aikaan ihastella sen kaartelua kohti kansallispuiston metsiä.

 

ELOKUU

*Toistaiseksi sieniä on noussut vain vähän kansallispuiston alueelle, joten teemme  "vakoiluretken" aiotulle retkialueelle sunnuntaina 29.8. ja sen jälkeen päätetään, kannattaako sieniretkeä tänä vuonna järjestää. Voit tarkistaa tilanteen  näiltä sivuilta tai sihteeriltä puh 0400-131 826. Retkiajankohtahan on 4.9., joten sateet voivat vielä sysätä sienet kasvuun, vaikka Pekka Pouta jo lupasikin kylmeneviä ilmoja. Sienestystä ei muuten kannata unohtaa, sillä siellä, missä vettä on saatu loppukesästä, on hyvä herkkutattisato ja ne ovat erikoisen puhtaita. Myös kantarelleja, mustatorvisieniä ja vaaleaorakkaita on mukavasti. Rouskuja ei vielä ole näkynyt ja muita tattejakin vähänlaisesti.

* Jos haaveilet lapsuuden luonnonkukkakedosta pihapiiriisi, juuri nyt on oikea aika kerätä kuivalla säällä kukkien siemeniä talteen vaikka maanteitten varsilta.

* Lämmin ja aurinkoinen sää suosi ötökkäretkeä Rutajoelle, ja siksi monensortin pientä kulkijaa myös osui retkeläisten silmiin. Lisäksi yöllä otetuissa valokuvissa voitiin ihastella kyynelyökkösen ja siniritariyökkäsen kuvia, jotka vetäjänä toiminut Timo Pylvälainen tunnisti. Perhoset ovat harvinaisia ja Tompurin Jaakko nappasi ne kameransa kautta omasta pihastaan.

* Kuuma ja kuiva keskikesä on säikäyttänyt kansallispuistonkin sienirihmastot, eivätkä ne vielä ole innostuneet maanpäällisten herkkujen kasvatukseen. Heinäkuun alkupuolella löytyi jo kantarelleja ja tatteja, mutta nyt (31.7.) tehty havaintoretki osoitti, että uusia ei ole kasvanut ja entiset ovat kuivaneet. Sateet ovat kuitenkin jo virkistäneet sieniä ja ainakin kantarelleja on tulollaan. Toivakkalainen keruutuotetarekastaja Marita Kuikka kertoi, että nyt kun maa pysyy pitkään helteen jäljiltä lämpimänä ja jos saadaan kunnolla sadetta, syyssieniä voi tulla vielä ihan mukavasti. Älä siis vielä vie sienikoria vintille.

* Toive saada perhosia pihaan perhoskasvien avulla, alkaa tuottaa tulosta. Erityisesti punalatva on osoittautunut hyväksi perhosten houkuttelijaksi: neitoperhoja on sen kukinnoissa useita iltapäivisin, samoin ohdakeperhosia ja tänään 1.8. ensimmäinen suruvaippa. Sitruuna- ja kaaliperhosiakin on tänä kesänä pyörinyt kasveissa aiempaa enemmän. Maailman parhaaksi perhoskasviksi mainittu syyssyrikkä kukkii muutaman kukan voimin, mutta siinä ei kyllä ole näkynyt yhtään perhosta. Toivakassa toimii muuten yksi Suomen suurimmista ketokukkien siementen tuottajista, Niittysiemen, jolla on yksi lajitelma perhoskavien siemeniä.

HEINÄKUU

- Harmillinen havainto monelle suolla liikkujalle on ollut se, että muovikassiin kerättyjä suppuja, raakoja hilloja on tullut vastaan kantajineen kovin tiheään. Odotellaan rauhassa hienojen marjojen kypsymistä!

+ Jos olet kiinnostunut kedon perustamisesta tai siitä, mitä kaikkia kukkia perinteisellä kedolla kasvaa, tule Lekyn niittotalkoisiin kokemaan wanhanajan talkootunelma. Heinätalkoot pidetään Syysniemen kedolla 23.7. ja kokoontuminen on kello 8.00 kansallispuiston parkkipaikalla Selänpohjassa. Talkoopaikalle on opastus sekä Rutalahti-Urpinen-tieltä että Selänpohjasta, joten myöhemminkin kerkiää. Pikkulinnut ovat laulaneet, että Metsähallituksen tarjoama soppa olisi matsutakesta. Maahisen Mukin ja Melan Helena Kaartinen häärii kauhan varressa. Ja viikatemestarina on Oittisen Paavo ja Metsähallituksesta porukkaa ohjaa Jere Ekosaari.

+ Olethan huomannut, että Haapasuon ennallistamisesta on ollut uutisia sekä Joutsan Seudussa että Keskisuomalaisessa. Käypäs arkistossa vilkaisemassa, miten hyvin homma on onnistunut.

+ Reitti Lehmisillalta Rutalahden Koskikaran kierrokselta Soimalammen laavulle on nyt "koekävelty". Polku on hyvin merkitty, jos vain seuraa maalimerkkejä. Vain yksi, noin puolivälissä oleva avohakkuu on vähän hankala tapaus, mutta siitäkin selviää, kun seuraa sinisiä maalitäpliä.

+ Metsämansikat ovat kypsyneet...

KESÄKUU

+ Kansallipuistossa pääsee jo pikapuoliin nauttimaan sienestyksen hurmasta, sillä ensimmäiset koivunpunikkitatit löytyivät 23.6. Lintuniemeen johtavan polun varrelta.

+ Karhun näkeminen Rutalahden kylän lähitienoilla ei ole mikään maankaatojuttu, niitä on siloin tällöin tavattu muutaman kilmetrin säteellä kylän keskustasta. Maanantina 14.6. kuitenkin oli erikoinen päivä: karhu köpötteli ihan kylän sydämessä Suojarinteen kentällä. Varmuuden vuoksi kutsuttu poliisipartio havaitsi enää jäljet, jotka johtivat pohjoiseen kohti Toivakkaa. Myös suurpetoyhdysmiehet käviät paikalla ja nisulalainen Mika Mäkelä tiesi kertoa, että kyseisestä karhusta on useita havaintoja, ei tosin asutuksen läheltä.

+ Entisaikaan ei alkukesän kauneudelle niin paljon annettu arvoa, sillä ilman ruuaksi kelpaavia luonnonantimia ei eletty. "Kesä kerkkeimmillään, nälkä närkeimmillään." Sadetta kuun alussa odotettiin kiivaasti. "Sade ennen juhannusta on pussiin." "Kevätsade kasvattaa, syyssade kadottaa."

+ Kesäkuun nimi ei tule nykyisestä "kesä"-sanasta, vaan kesannosta. Kesantopelto piti kesäkuussa ensimmäisen kerran muokata.

TOUKOKUU:

+ Parhaimmat luontohavainnot retkeltä kansallispuistoon 30.5. tulivat Veku-koiran kanssa tienpenkkaa Kivisuolla nuuhkiessa: tämän päivä "keto" on jo täynnä elämää. Kissankäpälät kurkottavat tassujaan ja metsäorvokit lepattavat kuin pienet, siniset perhoset. Jos muutaman yön malttaa pysytellä plussan puolella, luonto on kattamassa ainakin hiljaisille tienosille oikeaa herkkupöytää: metsämansikat ovat upeassa kukassa. Eikä kielojen parhaaseen aikaan enää ole monta päivää. (Leila B)

+ Lea-Elina kävi Haapajärvellä 29.5 katiskaa kokemassa ja ihaili vesirajassa kukkivia suokukkia, avautuvia suopursuja ja tupasvilloja, jotka eivät näillä sateilla oikein pääse parhaimpaan loistoonsa. Suomuurain kukkii runsaasti, mutta mitenkähän onnistunee pölytys?

+ Huikon Samuli näki 20.5. uutta "luontostipendikauraa" kylväessään, kuinka Hiekkolan pellolla töyhtöhyyppä opasti kahta untuvikkoa elämän melskeisiin.

+ Leivonmäen kansallispuistossa on nyt uutta nähtävää ja koettavaa: 18.5. avattiin Luupään geologinen luontopolku. 2,2 kilometriä pitkällä polulla on kuusi kohdetta, joissa on toiminnallisia tehtäviä geologian alalta, mutta tietoa myös kasveista ja eläimistä. Polulle voi valmistautua pistäytymällä netissä www.luontoon.fi tai www.uef.fi/need Polku lähtee turvepilarin juurelta Kirveslammin lenkin parkkipaikalta Vartiamäen tien varresta. Wanhan Rutalahden perinnepiiri kävi tutustumassa 19.5. polkuun ja yhteistuumin suosittelee sitä ihan kaikille, myös aikuisille.

+Timo Pylvänäinen veti Lintuniemen maastossa Rutajärven rannoilla LINTURETKEN 15.5. Retkelle osallistui yhteensä 9 henkeä. Tervetulotoivotuksena käki ja kuikat pitivät aluksi yhteisen konsertin ja monet Timon laulusta tunnistamat pikkulinnut: sirittäjä, peippo, punarinta jatkoivat musisointia. Laulujoutsenet pistivät parastaan lentonäytöstä pitäessään ja näimme myös luonnon kolmiodraaman, kun kaksi telkkäurosta tavoitteli telkkäneidin suosiota. Myös koskelo näyttäytyi. Kiva ja avartava retki!

+ Haapalehdossa haarapääskyt jatkavat innoissaan pesän tekoa. Myös kurkipariskunnasta enää toinen käy pellolla syömässä; pesintä on täydessä käynnissä jo heilläkin. Vain parin viikon verran malttavat käydä yhdessä ruokailemassa.(Lea-Elina N)

 

 

+ Kas kummaa, "Parkkisen Tapanin käki" jäi pyörimään kylän keskustaan useiksi päiviksi. Ja selvisihän se lopulta, miksi: käki oli huomannut, että lehtevässä laaksossa on monta hyvää pesää, johon voi huoletta munia oman munansa ja jättää poikasensa toisten huolletavaksi. Nimittäin Vinkkelinmutkassa seurasimme useita kymmeniä minuutteja, kuinka käki piiriti Koskisen Arton pihakoivussa olevaa rastaanpesää. Se odotti kärsivällisesti, että hautoja lähtisi hetkeksi, että hän pääsisi munimispuuhiin.

+ Olin pihallamme Rutalahdessa ti 11.5. ison pihakoivumme lähellä, kun kuulin
käen kukkuvan. Jäin kuuntelemaan kukkumista, joka voimistui.
Sitten huomasin, että käki lensi kohti koivua, jonka juurella seisoin.
Käki siis kukkui lentäessään ja istui pääni yläpuolelle koivuun ja
kukkui siinä muutaman minuutin. Sitten käki lenteli pihapiirimme
lähettyvillä ja kukkui koulun lähellä olevissa puissa. (Tapani Parkkinen)
 
+ Rutalahdesta Haapatornille "tavallisten" lintuystävien lisäksi 11.5. näkyi Pohjan pelloilla 3 kurkea, laulujoutsen oli jo hautomispuuhissa vanhalla pesäpaikallaan Rutajärven rantamättäikössä lähellä Kivisuontietä Salmelan tienhaarasta Kivisuolle päin. Tornilla näkyi useita kalalokkeja, talitiaisia, västäräkkejä ja töyhtöhyyppä. Kotimatkalla Aholan metsikön luona kaksi teertä tepasteli maantien yli ja kotona Rutalahdessa pihapiirin pihlajassa odotteli värikäs tikli. (Leila ja Paul Backman)

+ 10.5. Haapasuon kupeessakin jo käki kukkuu, ja kapustarinta viheltää haikeasti. Haapajärven rannalla vaivero kukkii. (Lea-Elina Nikkilä)

+ Haapasuon lintutornilla oli 10.5. hiljaista: Backmanin Pauli kuuli vain käen kukkuvan - lienee sama lintu, jota Lea-Elinakin kuunteli, mutta muita lintuja ei näkynyt kuin naurulokkeja. 

 + Kesä on nyt tullut kansallispuistoon, vaikka mittari näyttää ihan jotain muuta: Maire Huikko kuuli 8.5. käen kukkuvan 11 kertaa.

+ Kevään ensimmäinen kansallipuistoretki kannattaa suunnata Koskikaran kierrokselle Rutalahteen: Rutajoen kosket kohisevat (8.5.) komeammin kuin vuosiin. Kun viikonlopuksi on luvattu lämmintä, ne ovat viikon - parin sisällä kauneimmillaan, kun rentukat vielä kultaavat rannat. Kannattaa käydä! Näin suosittelee Backmanin Leila

+ Keväthän on jo pitkällä, joten muuttolinnuista suuri osa on ehtinyt saapua. Haapalehdossa, kansallispuiston eteläisen Haapasuon sisällä ovat västäräkit keikutelleet pyrstöjään reilun viikon ajan ja lähes perheenjäseniksi tullut kurkipariskunta on aterioinut kuukauden päivät luonnonlaitumilla. Kirjosieppopariskunta yrittää vimmatusti karkottaa pöntöstä talitiaista, joka aloitti pesinnän jo jonkin aikaa sitten. Kuovin huuto ja taivaanvuohen mäkätys ovat kevään sykähdyttävimpiä ääniä. Laitumella tepastelevat vuohet kuuntelevat erityisesti jälkimmäistä.

Leskenlehdet ja sinivuokot (siirretyt) kukkivat samoin kuin puutarhaan levittäytyneet skillat ja kevätesikot. Nokkosperhosten lisäksi liihottelee laitumilla myös suruvaipat. (Lea-Elina Nikkilä) 

 Kurki (Grus grus) Haapalehdon pihalla 23.4.2009.

+ Rutalahdessa, Leivonmäen kansallispuiston kainalossa, on tänä keväänä seurattu kevään etenemistä erityisen tarkkaan. Monet kyläläiset ovat lähettäneet havaintojaan Luonnossa tapahtuu-sivuille. Erityisesti muuttolinnut ovat kiinnostaneet. Yhteensä 29 eri lintua on saanut sivuille merkinnän, ja joukkoon mahtuu muutama harvinainenkin, kuten harmaahaikara ja pilkkasiipi, eikä ampuhaukkakaan ihan joka päivä pihapiirissä pyöri. Näille sivuille materiaalia odotellessa kannattaa käydä kurkkaamasaa www.rutalahti.fi Sivuilla on myös Koskikaran kierroksen luontohavaintovihkoista poimittuja muistoja 12 vuoden ajalta. (Leila Backman)

 

 

* 14.-15.5. Backmanin Paulin bongausvihkoon on merkitty uusia lajeja: hiirihaukka Luokkimäessä, kuikka Iso-Pirttilammella, Kivisuon cityssä taivaanvuohi ja vanhoja tuttuja, mutta kuitenkin vähän oudompia ovat töyhtöhyyppä ja kuovi Huikon pelloilla. Ja linturetkellä näkyi koskelo.

* Punavarpusparvi vieraili Rutalahdessa Vinkkelinmutkassa lintulaudan alla 13.5. illalla, mutta sen jälkeen niitä ei ole näkynyt. Timo Pylvänäinen arveli, että Venäjän lämpöaalto on tuonut ne ja myös muita muuttajia maisemiin. Tarkkaile lintulaudan seutua. Punavarpunen on muuten kuin tuttu varpunen, mutta sen rinta, pää ja osin selkä ovat syvän punaisia. Eri ikäiset ovat erilaisia väritykseltää. (Leila B.)

©2020 LEIVONMÄEN KANSALLISPUISTON YSTÄVÄT RY - suntuubi.com